Passat35i-forum.nl

Passat 35i gerelateerd => Ombouw/Project verhalen => Topic gestart door: Roger op 30 december, 2015, 21:45

Titel: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 december, 2015, 21:45
Hoi 35i fans,

Zoals beloofd een nieuw 'eigen' topic over mijn B3 Variant.
Dit is 'm zoals ik 'm heb gekocht.

(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_4635_zpsprhnmruq.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_4635_zpsprhnmruq.jpg.html)

Mijn eerste VW was een Passat 1800 B2 (hatchback), de tweede was mijn B4 Variant (ergens anders op dit forum genoeg over te vinden), en dan nu de B3 van dit topic.
Is import, dus alles minstens 3x bekijken voor je 'm koopt. 85520 op de teller. Is weinig, maar gezien de staat van de rest van de auto (en ik ken de gevoelige plekken) denk ik dat het echt zou kunnen kloppen. De rest ziet er allemaal ook nog super uit. Bodem en de randen daaraan helemaal goed, de andere roestgevoelige punten ook helemaal goed. Denk dat er wel een keer nieuwe spatbordranden in gezet zijn, maar weet het niet zeker. Kan ook gewoon een schadetje aan geweest zijn dat is hersteld. De strijkkit zit wat minder mooi en wat verder dan origineel (denk ik voor een B3). Maar zowiezo voelt ie goed. Die kilometerstand is nooit meer te controleren , dus of het nou waar is of niet, het is wat het is.  :bow:

Dit topic staat in de 'ombouw/projecten,' dus dat suggereert dat ik er van alles aan moet/ga veranderen. Nou dat is waarschijnlijk ook zo.  :clap:
Zonder dat ik dit nou een 'project' wil noemen is het eerste wat ik eraf gemikt heb de 14 inch originele wielen, en de 16"stalen wielen van mijn B4 (met de runflat winterbanden) erop gezet. Dat scheelt al een hele hoop in de stevigheid.
Binnenkort de gele koni's van mijn B4 afhalen en ook die eronder, dan is het qua stabiliteit tenminste weer iets fatsoenlijks.

Ja, en daarna zal er nog wel flink wat komen.
Zowel qua 'pimpen' , maar ook voor de functionaliteit of gewoon reparatie (hopelijk valt dat laatste mee)

Zowiezo moet de PDC er nog op, ligt nu nog los achterin de kofferbak. Ook handig voor als er een keer een karretje of fietsendragen aan moet.  :mrgreen:
Ik wil running lights maken aan de voorkant (staat juist op de B3 erg leuk).
Als er nog een beetje aan te komen zal zijn wil ik spatbordverbreders monteren (zoals ook op de GT/G60 etc)
ALS JE WEET WAAR IK AAN EEN SETJE KAN KOMEN HOOR IK HET GRAAG!!
En de RVS einddemper die momenteel nog onder mijn B4 zit komt hier uiteraard ook weer onder.

De two-tone looks van de B4 vond ik eigenlijk wel geinig (grijs, met alles onder de zijstrips zwart).
Mogelijk ga ik dat hier ook nog op doen, maar is eigenlijk een beetje 'zonde,' deze Passat is eigelijk nog maagdelijk mooi . . . .
Maar als dat zover komt het stuk onder de strips zijdemat zwart spuiten en de bumpers zandstralen tot het zwart kunststof.
En een setje mistlichten lijkt me ook nog wel leuk.

OK een hele lijst alweer....
Radio, startonderbreker uit de B4 naar de B3, handgasdingetje, lichtverklikker, boordspanningsdingetje ook.

Als het een beetje te doen is een toerenteller (al heb ik nog geen idee waar het signaal van het blok vandaan te halen is, maar zal vast in de vraagbaak van de B4 staan).
En het mechaniek onder de versnellingspook even invetten. Het loopt wat hekeriger dan in de B4. Nu had die 315 dkm op de klok en bij de B3 is het net ingereden, dus mogelijk dat dat de reden is, maar mogelijk is het een beetje aan de droge kant. Even kijken in elk geval.

OK dit was de introductie, de rest komt wel weer een keer.



 
 


Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: martin k op 30 december, 2015, 22:14
gefeliciteerd met de aankoop van deze toch wel erg mooie b3.
als de km stand klopt dan heb je wel een hele mooie koop gedaan.
suc6 met de klussen en veel veilige kilometers gewenst

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 30 december, 2015, 22:57
Mooi man, wees er maar zuinig op! Ik heb er (naast onze rooie sedan) ook zo een met ruim een ton meer ervaring dan de jouwe en dan als automaat uitvoering. Zelfde kleur, ook een GL en ook nog vrij strak in de lak.

 (http://www.volksforum.com/albums/files/1/2/8/WP_20151003_19_14_22_Pro.jpg)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 december, 2015, 23:08
Net nog even een LM 17" wielset 7j, ET38 gescoord.
Ze zijn een beetje beschadigd, maar dat is niet erg want de standaard zilverkleur is toch niet mooi bij een auto die als basiskleur ook zilver heeft. Ik ga de beschadigingen in de velgrand opvullen en ga ze waarschijnlijk hoogglans wit met een rode velgrand spuiten.
Zal er leuk opstaan. De banden die ik erom ga laten leggen worden ws 205/45-17. Die zijn in omtrek 99.2 procent van de maat van de banden die ik er nu omheb, dus net zo groot en zou moeten passen..
Waarschijnlijk ook nog een setje spoorverbreders voor de achteras zien de vinden. De spoorbreedte is aan de achterkant 50 mm smaller dan aan de voorkant, dus met 25 mm per kant zou het recht zijn.

Mogelijk de voorkant ook 5 mm , maar eerst even kijken of de wielen indien volledig ingestuurd de wielbakken niet raken , maar ik denk dat het met een 205 band net zal gaan :mrgreen:
Iemand goede ervaring mee?
 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 december, 2015, 23:10
Citaat
Mooi man, wees er maar zuinig op! Ik heb er (naast onze rooie sedan) ook zo een met ruim een ton meer ervaring dan de jouwe en dan als automaat uitvoering. Zelfde kleur, ook een GL en ook nog vrij strak in de lak.
Ziet er goed uit, ik ben jaloers op jouw kenteken.
Ik heb zo'n vreselijk moderne cijfer letter combinatie die me eigenlijk helemaal niets zegt  :sad:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 30 december, 2015, 23:30
Mooie tuut,   probeer een  compleet gt  pakket te scoren,  hoef je 'm ook geen two  tone te maken met spuiten.....ziet er dan...mega vet uit
Toerenteller signaal komt  van je dynamo,  zit vaak een stekkertje wat je erin moet doen, maar zit denk al voor bereid
Andere tellerunit  erin, dan moet 't werken dacht ik
En idd....je eigen koni''s  eronder..en 35 mm lagere veren..... :mrgreen:



 :clap: :clap:

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 december, 2015, 23:58
ja dat GT pakket zal niet gemakkelijk worden. Als je weet waar ik eraan kan komen hoor ik het heel graag. spatbordverbreders worden al lastig, laat staan ook die deurbeplating (maar misschien passen die van de C4-kaktus ook   :mrgreen:)
Veren verlagen wil ik niet, er liggen veel te veel verkeersdrempels in Nederlend  :mad:, en los daarvan vind ik de originele cross country hoogte gewoon mooi. Zeker als je er wat grotere wielen dan origineel op hebt. De ruimte tussen da band en het spatbord is dan voor, boven en achter de band hetzelfde. Dus gele koni's in de hardste stand en de originele veren. Rijdt met RFT banden echt heerlijk stug, en een heeeeel goede feedback. Op de 17 inch wielen wil ik in eerste instantie normale banden gaan proberen. Even kijken welke er van de gebruikers als minpunt 'te stug' krijgen, die moet ik dan hebben.  :wink:
Zal eens gaan kijken of er uit de B4 dynamo een kabel komt die uit mijn B3 dynamo niet komt, dat zou die van de toerenteller kunnen zijn dan, dank voor de tip....

 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: ruurd op 31 december, 2015, 07:44
Ga zaterdag ook kijken voor een passat. 35i zit nog een. Super nette gt pakket omheen bumpers ook nog super netjes maar ik ga weer naar de gewoone look zonder gt misschien een opzie om te ruilen met gt en bumpers zit zelfs nog geen trekhaak achter zoek ik ook nog naar.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 31 december, 2015, 09:05
Nou, ik ben benieuw of het wat wordt met die GT.
Veel zie je ze niet. Hoe zitten die dingen (deurplaten en spatbordverbreders) eigenlijk vast? Zitten er gaatjes in de deuren waar die snappertjes in vallen (net zoals bij de bevestiging van de zijstrips), of zit er en bevestigingdingetje op de lak geplakt??
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: ruurd op 31 december, 2015, 09:52
Je hebt pb zit vast geklikt de set.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 31 december, 2015, 11:56
Zit vast geklikt, zou je het makkelijkste  zelf kunnen plakken met monteren, bv ruiten  of andere kit/lijm
Wat de dynamo betreft, als er niks aan stekkertjes zit, is het zover ik weet voorbereid in de kabelboom, dus als je een andere tellerunit monteert zou die moeten werken
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 31 december, 2015, 15:26
Citaat
Je hebt pb zit vast geklikt de set.
Ja gezien en geantwoord. Zitten de houdertjes voor de klikkertjes aan het plaatwerk gelijmd. en daar dan de beplating weer aan geklikt?. Dat van die toerentaller zie ik wl dan. Het letterlijke van de 95er is wel anders dan dat van de 91er, dus die ouderwetse look verpruts je dan. Eigenlijk heeft zo'n stationsklok (tijd klok) ook wel wat ;-)
Kan ook kijken naar een ledstrip waarvan er meer gaan branden naarmete er meer toeren gedraaid worden (en waar het signaal vandaan moet komen dan ...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 31 december, 2015, 18:17
Je hebt ze ook met toerenteller in die bouwjaren,   is wel een leuke optie denk om daar naar op zoek te gaan
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 31 december, 2015, 18:32
optie of uitdaging ? :neutral:
Zal er eens op zoeken....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 01 januari, 2016, 15:19
Weet iemand of de stoel van de B3 minder ver naar achteren kan dan die van de B4.
In mijn B4 heb ik volgens mij nog een tandje over op de rails en in de B3 heb ik in de achterste stand nog het gevoel dat ik te dicht op mijn pedalen zit. Is dit een verbeterpunt geweest tussen de B3 en de B4?
Ik kan even kijken of de rails langer zijn (of dat er meer 'tandjes' voor het vastzetten van de lengteverstelling inzitten), maar weet iemand of het zo is en of de B4 rails rechstreeks overzetbeer zijn, en daardoor meer lengte?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 01 januari, 2016, 16:28
Tellerunit moet wel te vinden zijn, corrado en t4  zijn dacht ik gelijk, t4  is alleen diesel.....
De toerenteller zelf is over te zetten als het goed is
Volgens mij is  het interieur niet gewijzigd
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 01 januari, 2016, 16:38
dank voor de info at zoekt wat handiger.
De golf II had 'm standaard waarschijnlijk ook zónder toerenteller?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 01 januari, 2016, 23:59
De meeste wel, beetje afhankelijk  van de uitvoering
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 02 januari, 2016, 16:11
De spatbordverbreders van Ruurd zijn niet doorgegaan, dus ik zoek ze nog steeds.
Wie iets heeft of weet waar ik een complete set van 4 kan kopen . . .
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 03 januari, 2016, 19:13
Ja, ich habde die Passat 35i GT Beplankung.
En nu weer in het Nederlands. Ziet er leuk uit. 1 clipje om 'm aan de deur te plakken is weg (heb er dus 9 ipv 10, maar dat moet zelf ook te maken zijn. De dorpel-beplankung zit er niet bij, dus ik ga even kijken hoe het eruit zal zien met alleen de deurbeplating en de originele dorpel. Als hel niet zo mooi uitpakt (omdat je 'm dan terug ziet springen of zo) ga ik alleen de spatbordverbreders erop zetten, en houd ik de rest waarschijnlijk gewoon op kleur.  Dan krijg je zo'n beetje dit idee.

(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/passat6_zps04opztwt.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/passat6_zps04opztwt.jpg.html)

Trouwens, ik was net toch even op de Autobahn, dus gelijk even kunnen kijken hoe mijn nieuwe Passat het doet op snelheid. Dat valt niet tegen, hij doet het eigenlijk hetzelfde als de B4. 170 km/u (echte kilomters), en met de runflatbanden al lekker stabiel, gewoon met een handje heel relaxed te sturen. Weg wat sompiger nog door de slappe schokdempers, maar de gele koni's komen nog. nog geen tijd voor gehad. 170 is de top die ie nog haalt met de huidige grotere wielomtrek 195/55-16. Met de kleinere wielen (185/65-14) haalde ie ongeveer 190 echte km/u (mijn B4 dan dus zelfde zal voor de B3 gelden) , en dat komt door de kleinere eindreductie dan.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 03 januari, 2016, 19:47
Geinig, toch gehaald dus. Veel plezier ermee

http://www.ebay.de/itm/Schweller-Verkleidung-Links-VW-Passat-B3-35i-B4-3a-88-93-/291630931935?hash=item43e68edfdf:g:ROIAAOSwYIhWhTbR (http://www.ebay.de/itm/Schweller-Verkleidung-Links-VW-Passat-B3-35i-B4-3a-88-93-/291630931935?hash=item43e68edfdf:g:ROIAAOSwYIhWhTbR)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 03 januari, 2016, 22:48
Netjes toch, en het verbruik? Ook netjes denk
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jetta16v op 08 januari, 2016, 16:13
oh ja jij was degene die met runflat reed hahahahahaha tja ik blijf het nog steeds een niet al te slim idee vinden , je sloopt je hele ophanging maar goed ik schijn er geen verstand van te hebben  :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Dutch_Jetta_GT op 10 januari, 2016, 22:46
Enkel de zijplaten zonder de dorpellijsten ziet er niet echt mooi uit,.. Dorpel zit dan bijna een centimeter "naar binnen"...

Ik zit momenteel te bekokstoven om mijn GT kit te gaan combineren met de Kamei zijskirts en om dan de onderste helften van de deurplaten in kleur te zetten...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 15 januari, 2016, 09:45
Ja klopt,

ik denk dat ik alleen de spatbordverbreders ga monteren. Ondanks dat het een warme winter is vind ik het nu toch te koud dat te gaan doen . . .
Citaat
oh ja jij was degene die met runflat reed hahahahahaha tja ik blijf het nog steeds een niet al te slim idee vinden , je sloopt je hele ophanging maar goed ik schijn er geen verstand van te hebben  :mrgreen:
En die RFT banden . . .  heb mijn 16 inch steelies met die banden op mijn B3 en het rijdt al een heel stuk beter dan met de wielen en hoge banden die erop zaten. Al een heel stuk stabieler, zeker in de bochten (winterbanden  :clap:) alleen wil ie door de originele schokdempers nog wel een stukkie naar beneden bij een  drempel of zo. Krijg ik eruit als ook de gele koni's er weer onder zitten (ook daarvoor is het wat mij betreft nu te koud) .
En of de boel er kapot van gaat? Ik weet het niet, bij mijn vorige B4 60 dkm zonder problemen, wel alle wiellager een keer moeten vervangen maar dat zou normaal ook wel eens hebben gemoeten met 3 ton op de teller. Ophanging verder niets mis mee geweest..
Gewicht van die wielen/banden is ook niet echt anders dan een 17 inch set lichtmetaal met normale banden. Wel stugger, dus wat de banden niet gladstrijken komt op de ophanging inderdaad. Van de andere kant doen die echte platte sportbandjes ook niet zoveel aan schokabsorptie lijkt me, dus dat zou dan ook slechter moeten zijn voor je ophanging dan de normale ballonbanden toch??

Even iets anders.  Ik heb een olielekje ontdekt. 't Is niet veel, en op een van de meest onschuldige plaatsen die je kunt bedenken, maar wil het niet, dus even fixen. Zie fototje. Volgens mij is het gewoon olie die langs de versnellingsbakolie vuldop naar buiten wordt geslingerd. Ik neem aan dat ik de dop op de foto daarvoor is toch, en ik 'm er gewoon naar boven toe af kan trekken toch? (en dan even kijken of er iets met een rubberen ring of zo aan de hand is).

Normaliter kijk ik nooit naar mijn versnellingsbakolie, maar in dit geval weet ik niet hoeveel er uit is, dus of ik moet gaan bijvullen.
Hoe/ waar controleer je dat? niet met een peilstokje neem ik aan. niveauplug?? Heb nog niet in de vraagbaak gekeken, maar wat daar staat is de handigste manier het te doen?

(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_0843%201024-768_zpszqsbuecc.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_0843%201024-768_zpszqsbuecc.jpg.html)
(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_0842%201024-768_zpsjifbjg0l.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_0842%201024-768_zpsjifbjg0l.jpg.html)

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 15 januari, 2016, 12:01
die rubber dop is  niet om de bak olie te vullen,  bij de vw dealer gaat daar de bdp sensor in om via de comp het onstekingstijdstip etc  te controlen, ook zet je daar de motor op tijd bij een distributie wissel.
Denk eerder dar er een olielekkage is geweest van kleppendeksel, oliedruk sensor oid en dat dit oude olie resten zijn, na het schoonspuiten daar gebleven
Dop kan je er zo uit trekken, daaronder zie je het vliegwiel zitten, kan je gerust zo schoonmaken, laten zitten
de olie plug van de bak zit ten hoogte van de startmotor, grote  inbus plug.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 15 januari, 2016, 12:08
OK.
Ik had de olie er al eens vanaf gepoetst, maar kwam er na een snelwegrit achter dat het daarna weer 'nat' was.
Ik kreeg niet de indruk dat er een olie lekte langs het cilinderblok, dus ging er niet vanuit dat het motorolie was die ergens uit de kop/klepdeksel lekte.
 
Ik heb de dop er inmiddels uit getrokken en helemaal schoongemaakt.
Er zat geen olie aan de binnenkant van de dop, hoogstens een beetje 'dikke vettigheid' , dus het compartiment eronder zal inderdaad droog zijn (en horen te zijn !!).

In dat geval moest de 'nattigheid' welhaast motorolie zijn, dus ik heb de boel nog droger gepoetst dan af-fabriek ( :roll:) en heb de motor laten lopen en continu gekeken of ik ergens 'iets' zag verschijnen.
Op een gegeven moment kwam er aan de achterkant van de klepdeksel bij de cilinder die het dichtst bij de vette plek zit een beetje olie tussen de klepdekselpakking door. Heb alle klepdekselmoertjes een klein tikkie gegeven, daarna even gepoetst en zag er niets meer uitlopen, dus ga ervan uit dat het hiermee wel opgelost zal zijn en droog zal blijven. 't Kan geen kwaad , maar je wilt het gewoon niet bij een pas 2 jaar oude auto.  :bow:

Denk dat het lekje me eerder onopgemerkt is gebleven. Als het blok echt heet is is de olie heel dun, en zo'n dun filmpje zie je natuurlijk niet gemakkelijk en de olie vloeit direct uit op een bloedheet cilinderblok. Nu ik met een koude motor begonnen was was de olie natuurlijk nog iets dikker, en het blok wat minder heet, dus heb ik het op een gegeven moment zien 'lopen.'

Beetje lekken langs de klepdekselpakking kan natuurlijk gebeuren. Die pakking is van rubber, dus dat hardt op een gegeven moment uit. De elasticiteit (dus tegendruk) wordt langzaamaan wat minder en het wordt telkens wisselend belast bij opwarmen en afkoelen van het blok, dus dan kan dit gebeuren.  Op een gegeven moment is de rek eruit.  :mrgreen:

Ik heb nog niet gereden, maar ga ervan uit dat dit klepdekselpakkinglekje inderdaad de oorzaak oorzaak van die 'vette dop' is geweest, en dat het dus niets met die dop zelf te maken heeft (gehad), maar ik houdt het even in de gaten....

Omdat het gewoon motorolie is geweest heb ik ook geen reden om aan te nemen dat er te weinig transmissie-olie in de versnellingsbak zal zitten, dus daar ga ik niets aan doen. Heb de vulplug voor de bak wel gevonden trouwens (is niveauplug toch?). Hij staat zelfs nog nèt op de hierboven geplaatste foto...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 15 januari, 2016, 20:34
Klopt die staat idd net op de foto, grote 6 kant inbus,   als je deze los draait dan  niet gelijk eruit trekken maar voorzichtig  eruit halen zeg maar, als het niveau  goed is dan loopt er een beetje bakolie uit.
Is het te laag  dan kan je iets bijvullen, beste is er voor te zorgen dat ie iets naar achter helt zodat je er  een 1/4  liter, of meer minder bij kan doen
Daarna plug er weer in,  deze is conisch dus Let op, vast is vast zeg maar....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 15 januari, 2016, 20:40
Conische niveauplug. begrepen!
Als ik je goed begrijp is het beter als het niveau wat aan de lage kant is, bedoel je  dat?
Dus de auto met de voorwielen iets lager dan met de achterwielen waardoor er MINDER in kan dan als de wagen vlak staat?
Of bedoel je juist het tegenovergestelde en kan er beter iets meer in (auto aan de voorkant hoger zetten dan achter dus)?
Zal eerst een voorzichtig controleren wat er nu inzit, zal wel goed zijn, maar controleren kan geen kwaad.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 15 januari, 2016, 22:39
Bedoel het tegenovergestelde, en moet genoeg olie in zitten, nooit te  weinig  niveau peilen als de auto normaal staat, op de brug, en vullen, , indien te laag, iets achterover  staand, voorkant hoger dan  achter,  zodat er olie  er niet uitloopt en er genoeg in komt
Deze bak types hebben gelukkig niet zo veel last van olie/smering tekort zoals de nieuwe types, 
Als je nu geen problemen met schakelen  hebt, koud en warm zal het allemaal  wel loslopen, bakken zijn sterk.

Dus gewoon peilen,  zal waarschijnlijk  allemaal in orde zijn.

Olie lekkage die je nu hebt is van kleppen deksel,  gewoon in de gaten houden en als de lekkage er weer is, nieuwe pakking erop

Mocht dit zo zijn, laat 't weten, ook met vernieuwen  pakking moet je op bepaalde punten Letten. ...maar dit nu terzijde
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 15 januari, 2016, 22:46
dank voor je toelichting, ga binnenkort even kijken. Mijn B4 bak schakelde wat soepeler, de B3 bak voel je iets meer , en moet je wat bewuster inschakelen, dus ik ga kijken of er genoeg olie in zit....
Als de klepdekselpakking tzt weer gaat lekken (of nog steeds lekt en ik kan het niet dicht krijgen) vraag ik je even om die suggesties voor het vervangen van de pakking. Greetz
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 16 januari, 2016, 08:45
Er staat een hele duidelijke How To hier op het forum met foto's over hoe je de klepdekselpakking moet vervangen. Met de beschrijving bij de hand is het heel goed zelf te doen!
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 16 januari, 2016, 09:14
OK, dank, als het nodig is zoek ik 'm op....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 29 januari, 2016, 11:14
Yep, hij lekt toch nog steeds  :mad:.
't Is niet veel en 't kan echt geen kwaad, maar het hoort gewoon niet voor een nieuwe auto  :mrgreen:.
Heb de HowTo gevonden, ( http://www.passat35i-forum.nl/forum/index.php?topic=1211.0  :bow:) dus ga eens lezen wat de tips en trics zijn, dan een pakking (of net wat ik allemaal moet hebben) bestellen en erin zetten . . .
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 30 januari, 2016, 00:10
Originele  pakking bij de dealer halen, ....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 januari, 2016, 14:26
ja dat was ik van plan . . . . . . zie reactie bij het how-to topic  :twisted:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 31 januari, 2016, 17:37
Ik wil even controleren of mijn carterontluchting open is, wie weet waar die zit. Een beetje op het woord zoekend op de site kom ik een slang en een carterontluchtings'potje' tegen. Geen foto's dus ik weet niet waar ik het moet zoeken . . .
Waar te zoeken (en hoe te controleren)?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 26 februari, 2016, 22:15
OK, mijn nieuwe klepdekselpakking zit erin en de boel lekt niet meer. Met de oude had ik met name lekkage aan de achterkant van de klepdeksel, dus er verzamelde zich wat olie op het inlaatspruitstuk, en liep olie met name langs de kop aan de kant van de versnellingsbak langs het onderblok en maakte vieze plekken op de straat. Verder zit er een soort van 'bakje' net onder de stalen montageplaat waar de versnellingsbak bediening aan het blok zit gebout, en dat stond ook vol olie en troep. Lekkage van olie is niet zo best voor het milieu (en daar rijden we toch auto voor), en een blok hoort gewoon niet te lekken of smerig te zijn, behalve HD.
Maar goed, die lekkage is met de nieuwe pakking van 7 Euro en een dik uur sleutelen en schoonmaken opgelost.

Eerder had ik ook als een gevraagd waar de olie bij de rubber dop waaronder de timing van de nokkenas kan worden verdraaid (zie foto op pagina 2 als je niet weet wat ik bedoel) vandaan zou kunnen komen. Ik heb de boel toen ik de pakking aan het vervangen was helemaal schoon gemaakt, en als je in het gat kijkt ziet het er allemaal keurig droog uit. Er zit geen olie in dat gedeelte (hoort ook niet). Na de plmn 50-60 km rijden en lekker toeren draaien is er toch weer een klein beetje olie dat tussen de dop en het aluminium zat. Ik heb het weer schoongemaakt en zal het na elke rit even doen om te kijken of het een keer ophoudt, maar waar kan het vandaan komen? 't lijkt me sterk dat het uit dat droge gedeelte komt, maar kan het niet uitsluiten. Het zou nog kunnen dat het oude olie is die er via de lekke klepdekselpakking in was gelopen (al kreeg ik niet de indruk dat het daarheen liep) die als de zaak heet wordt om een of andere reden naar boven komt, maar hoe kan dat.
Het is niet veel en het 'lekt niet langs het blok af,' maar ook dit hoort niet.

Het zou gewoon 'oud' kunnen zijn, maar als het er na elke rit weer zit is er iets anders aan de hand en heb ik waarschijnlijk een serieus probleem.
Er zit in principe toch geen (carter)druk op dat droge compartiment? Zou het door het wiel met de vertanding omhoog worden geslingerd? En hoe komt het daar dan? Langs de krukas??
Hoeveel carterontluchtingen zitten er op dit blok? Er zit er 1 op de klepdeksel, en die is gewoon open (via de slang naar het huis op de injector, zodat eventuele olienevel verbrand wordt). Als ik de olievuldop van de klepdeksel haal hoor ik 'm duidelijk snorken, maar als ik mijn hand erop doe sluit ik 'm mooi af en voel ik niets pulseren dus díe ontluchting doet het.
Is er eventueel nog een die ik kan controleren?

Nou, lang verhaal.
resumé:
Is het mogelijk dat er van binnenuit olie in het droge stuk onder dat rubberen dopje komt?.
Is er naast de carterontluchting op de klepdeksel nog een die ik kan controleren?

Ik zal als ik de indruk heb dat het blijft een keer zonder dop gaan rijden en een stuk karton over het gat spannen.
Als daar olie aan komt weet ik dat het via het getande wiel rondgeslingerd wordt, en dan is er naar mijn idee ook echt iets mis . . . . .
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 28 februari, 2016, 09:16
Er zit aan de zijkant van de cilinderkop,  paar cm onder het kleppen deksel ook een olie druksensor,  misschien dat die lekt?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 28 februari, 2016, 11:12
ik weet exact welke je bedoelt, maar die lekt niet. De hele cilinderkop is en blijft nu droog, ook bij het halve maantje en de druksensor die daar vlakbij in de buurt zit. Ik zie ook geen bruin spoor naar het rubber dopje toe, dus dit is het niet. ga straks weer rijden, dus kijk of het blijft of minder wordt. Met een beetje geluk is het oude olie, en dan moet het een keer stoppen. Als het blijft kartonnetje boven het gat (geen dopje) en kijken of er olie naar boven geslingerd wordt. mogelijk dat het dan ook een eenmalig iets is (eruit = eruit, leeg = leeg). laat nog wel weten, dank voor het meedenken, vreemd vind ik het wel. 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 28 februari, 2016, 16:21
Dan moet het oude olie zijn, uit het vliegwiel huis, waar dat dopje zit, daar zou geen olie uit moeten , kunnen komen.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 28 februari, 2016, 21:11
ik heb ook al de indruk dat het minder wordt. Wel vreemd dat er na elk ritje weer iets nieuws zit . . .
Hou 'm in de gaten.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 13 maart, 2016, 10:57
Jongens, iemand ervaring met olieadditieven die kleine lakkage's op zouden kunnen lossen, bijvoorbeeld veroorzaakt door uitgeharde keerringen? Ik heb nog steeds een kleine olielekkage aan het onderblok ergens en weet zeker dat het niet van de klepdekselpakking afkomstig kan zijn. Daarnaast tref nog steeds af en toe olie aan (loopt er tussendoor uit) bij het rubberen dopje boven het tandwiel waarmee de krukas in de goede stand gezet kan worden bij distributie vervangen. Ik localiseer het lekje aan het onderblok ergens ter hoogte van dat ''tandwiel.'  Dit kwam dus ook niet uit de klepdeksel, en komt dus ergens uit het blok. Is allemaal niet veel, ik merk het niet eens aan het oliepeil. Ermee doorrijden zou geen probleem zijn, maar wil het wel dicht hebben. Ik denk aan een beetje een oude keerring of pakking ergens. Wat kan het anders zijn?
Ik ga het blok niet uit elkaar halen, en het is nog niet erg, dus ik verwacht dat het nog hersteld zou kunnen worden met een olieadditief tegen olielekkages. Beetje andere fora afstruinend kom ik oa Lecwec tegen. Dit komt er gemiddeld vrij goed uit. Het zou in keerringen trekken en deze weer soepel maken en ook pakkingen kunnen doen opzwellen waardoor ze weer beter zouden afdichten.
Ik weet dat dit in principe een lapmiddel is, maar mijn blok uit elkaar halen ga ik niet doen.
Heeft iemand ervaring met dergelijke producten, ik wil olie en filter gaan vervangen in het spul er naar gebruiksaanwijzing bij in kiepen onder het motto 'baat het niet dan schaadt het niet' (hopelijk is dat zo). 

Iemand ervaring (+ danwel - ) met zo'n additief van een specief merk??
Evt een aanrader voor de pakking die op de plaats zit waar ik denk het lekje te hebben.
Lekken is een groot woord, het is net iets meer dan zweten.
Naast de merken die ik hieronder neerklets uit een ander forum kom ik ook regelmatig bar's leaks Motorolie lekstop tegen....

Dank voor jullie reactie weer igv ervaring met dergelijke spullen.
Het Peugeot forum gelovend zou ik op zoek moeten gaan naar Lecwec . . .

Even een stukje geleend van het Peugeot forum::
Bardahl stop leak en Abcon oil stop leak moet bij de motorolie en is afhankelijk van de soort pakking meer of minder effectief in het weer soepel maken ervan en reinigt bovendien de zuigers.
't schijnt bij polyacrelaat en siliconen pakkingen heel goed te werken en en bij Vito en Buna M een stuk minder. Dus, welke pakking zit er in ??? wie het weet mag het zeggen !!
stukje verderop:
Het middel wat Harrie bedoelt voor de keerringen heet Lecwec en dat werkt echt goed, ik noem dat geen lapmiddel. Het bevat weekmakers die de lip van de keerring weer soepel maakt. Maar een echt kapotte keerring krijg je er natuurlijk niet goed mee.

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 13 maart, 2016, 12:04
Je bedoelt dat halve "maan " robbertje tussen je kleppdeksel en cilinderkop?  Die is toch vernieuwd bij het vervangen van je kleppdeksel pakking?
Daar zou geen olie tussendoor mogen lekken, als die niet vervangen is dan een nieuwe erin zetten, en anders iets van vloeibare pakking  ofoto iets ertussen doen
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 13 maart, 2016, 12:27
Nee, die bedoel ik niet, de klepdeksel is potdicht nu.
Ik bedoel deze

(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_0842%201024-768_zpsjifbjg0l.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_0842%201024-768_zpsjifbjg0l.jpg.html)
(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_0843%201024-768_zpszqsbuecc.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_0843%201024-768_zpszqsbuecc.jpg.html)

Excuses voor de onscherpe detail foto, maar je ziet welke ik bedoel.

Het compertiment eronder hoort droog te zijn, dus vraag me niet waarom er olie uit dit dopje komt en blijft komen.
Als i khet droog maak en 400 km ga rijden is het weer duidelijk nat en er langsop geslagen.
Ik verwacht dat het door een krukaskeerring naar dit compartiment gaat en dan door het tandwiel wordt rondgeslingerd waardoor het het langs dit dopje naar buiten naar buiten wilt...  :neutral:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 13 maart, 2016, 15:44
Dat zou dan de eventuele oorzaak moeten zijn, verderhoort of  is het daar  olie vrij.
Of de bak er inderdaad  onder weg en nieuwe krukas keuring erin, of misschien die toevoeging bij de olie doen, ben er zelf niet bekend mee dus kan je niet zeggen hoe de werking daarvan is
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 13 maart, 2016, 17:36
Ja, vreemd hè?
Ik kan me ook niets anders voorstellen wat de oorzaak zou kunnen zijn.
Zoals eerder, een compleet sleutelproject ga ik er neit van maken, dan ben ik sneller klaar met mijn B4 weer rijdend maken, dus ik ga kijekn wat het olieadditief gaat uithalen.
En als het niet werkt blijft het dit.
't hoort niet, maar zolang het geen problemen oplevert.
't Is echt niet veel, maar het hoort gewoon niet dus 'liver niet . . . '
Is het voor een APK een probleem als er 'eens een druppeltje olie' uit een blok loopt dat er ooit een keer vanaf valt?
Aan de onder/achterkant van het onderblok lekt ook 'iets' dat mogelijk een pakking kan zijn . . .
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 13 maart, 2016, 18:36
Is in nederland dacht ik niet echt een probleem, zolang er geen liters uitlopen

Maar de lekkage onder, zit die ook niet aan de bakzijde?   
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 13 maart, 2016, 21:37
nee liters niet.  enkele druppeltjes. Merk het nog niet eens aan de oliepeilstok, dus is verwaarloosbaar.
Bij de APK kùnnen ze soms flink zeiken over iets in mijn ogen totaal onbelangrijks, maar in dit geval zal dat het probleem niet zijn.
Dat is fijn, maar dan nog wil ik het lekje wel dicht hebben.
Ik zal eens kijken of ik (na schoonmaken van het onderblok) of ik kan zien waar de olie eruit komt.
maar eerst wat van die lekstopper erin, misschien is het daarmee al verholpen en niet meer nodig.....

Het druppeltje op de garagevloer omhoog doortrekkend kom ik ergens bij de linker zijkant van het carter uit, zo'n beetje op de hoogte waar ook dat rubberen doppie zit., maar ik heb nog niet heel goed gekeken of de auto op de oprijgoten gezet.

Post wel hoe het verder gaat na de lekstopper of als ik meer over de locatie van het lekje.

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 13 maart, 2016, 22:46
Moet bijna zeker wel van de vliegwiel zijde komen,  als dat zo is dan blijft er nadat je de toevoeging in de olie gedaan hebt  de boel nog wel even nat van de olie vrees ik,
Die toevoeging proberen kan weinig kwaad,  als het echt niet helpt dan  zal toch de bak eraf moeten..... :roll:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 13 maart, 2016, 22:50
taalkundig klopt je zin niet helemaal (veranderd zonder iets helemaal weg te hebben gehaald of zo), maar ik denk dat ik de strekking begrijp.
Hopen dat het additief gaat doen waar het voor verkocht wordt dus.. de bevindingen volgen...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 13 maart, 2016, 23:29
 :mrgreen:....verandert......lang leve de automatische. ..woordspelling. ....haha
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 13 maart, 2016, 23:31
ja, ik dacht als dat je dit zo ongeveer moet hebben bedoeld.
Zal gaan rijden zonder doppie (doek erboven om de zooi te absorberen), dan is het stuk eerder 'leeg'
wordt vervolgd..
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 april, 2016, 18:40
wie weet het adres (liefst waar je ook kunt afhalen en contant betalen) voor 'plastic onderdeeltjes' waarvan montagelippies etc kunnen  afbreken? Vroeger had je Hartsant (ergens in Opheusden dacht ik), maar wat is daar nu een mooi adres voor?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 30 april, 2016, 21:57
Volgens mij bestaat hartsant nog steeds,  weet niet wat je precies zoekt
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 01 mei, 2016, 09:33
Ja, Hartsant bestaat nog wel, maar ik krijg op de website niet de indruk dat het hetzelfde bedrijf is of dat ze zo veranderd zijn dat ik denk daar geen spullen meer te kunnen gaan halen als particulier.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 01 mei, 2016, 11:53
Je kan eens kijken op www.diederichs.com    misschien dat die zoiets hebben
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 01 mei, 2016, 12:54
dankjewel, ga ik doen, ziet er niet als 'ophalen' uit overigens . . .
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 01 mei, 2016, 14:15
Misschien versturen ze, ze hebben wel een aantal bedrijven in Nederland  die zeg maar een dealer schap  zijn, hebben die voor hun verkopen,  kan je daar misschien wel afhalen of laten versturen
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 01 mei, 2016, 18:14
Ik zal even kijken, eerst mijn B4 verder ontdoen van onderdelen die over gaan..  :clap:

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 01 mei, 2016, 20:05
Moet ook gebeuren,  veel klemmetjes en klein spul past waarschijnlijk wel op de B3. .....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 06 mei, 2016, 16:23
B4 is weg (zie 'derde rondje B4 topic oid), maar is niet zo spannend.. Gewoon naar de sloop gebracht  :neutral:
Toch jammer na 10 jaar in die auto te hebben gereden. Maar nu door met de B3, hopelijk ook 10 jaar.

Voor ik de B4 weg ging doen heb ik nog flink door de B3 lopen struinen om te kijken wat ik miste of wat mooier was aan de B4 dan aan de B3. Dan zou ik gek zijn het betere spul weg te werken. Nog een paar rubbertje en kapjes aangevuld met B4 onderdelen, en de spiegelverstellers van de B2 (die ik op de B4 had) ook overgezet op de B3.
Om de kijken of de deuren 'compleet' waren ook de panelen etc eraf gehaald en als je dan toch bezig bent ook even de deuren voor de komende 10 jaar waxen met waxcoating zodat ie niet gaat roesten aan de binnenkant, en wat ik al dacht bleek de waarheid. De 'pastic zakken' die tegen de deur zaten geplakt waren er nog nooit uit geweest!!. Gewoon nog nooit opeb geweest (dus ook geen steuntjes weg of zo).
Waar ik toch eigenlijk een beetje verbaasd over was is dat er geen spatje roest of rotzooi aan de binnenkant van de deuren zit. Ook niet aan de onderkant, bij de omgezette rand, maar dat wist ik al.
Waarschijnlijk is ie echt van een oud Duitst Frautje geweest en heeft ie echt altijd binnen gestaan . .
Ook even op de oprijgoten gereden en de bodem goed bekeken. . . . als nieuw!! Echt bijzonder voor een auto van 25 jaar.
Ik begin nu ook te bedenken dat de 90 dkm die erop staat ook best een waar zou kunnen zijn . . . .

Straks de binnenspiegel van de B4 die ik had ingekort eens in de B3 hangen (voetje overschroeven want het plakding op de ruit is iets anders). De standaard steun is te lang waardoor de spiegel uit zicht belemmert (juist NIET veilig). Ding zit origineel precies op ooghoogte. :evil:   

Spiegel inmiddels ingekort. Is de ingekorte die ik uit de B4 heb gerukt voor die naar de sloop ging waar ik het voetje van de B3 spiegel aan heb gezet. Is nog duidelijk in de prototype fase, dus moet het nog even mooi maken en met epoxy aan elkaar bakken als het goed blijkt.

Bijgaand nog de laatste foto van mijn nieuwe naast de oude (of is het nou de oude naast de nieuwe).(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/B3_en_B4_2_zpsdoikf96q.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/B3_en_B4_2_zpsdoikf96q.jpg.html)
Heb de parkeerplaats even blank gezet, dan zie je twee keer zoveel moois . :clap:
Alleen jammer da dat krot van een Renault van de buurvrouw er ook opstaat.  :neutral:

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 18 mei, 2016, 22:18
vraag die ik hier had staan naar het mistlampentopic verplaatst, daar staat het beter on-topic
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 26 mei, 2016, 23:20
Ja, dat krijg je met een nieuwe auto. Daar wil je nog van alles aan veranderen.
Vandaag een setje spoorverbreders gekocht. 20 mm per wiel waarmee de spoorbreedte van de achteras nog maar 1 cm (5 mm per kant) kleiner is dan de spoorbreedte aan de voorkant. Die 5 mm zie je waarschijnlijk niet, of zal het op zijn minst een heel stuk minder opvallen dat de achteras korter is dan de 'vooras.'
Morgen even erop zetten als ik klaar ben met een nieuw vloertje straten in de garage. 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 27 mei, 2016, 22:50
Yep, de spoorverbreders zitten ertussen. Ziet er mooi uit. Eigenlijk ziet de auto er met spoorverbreder eindelijk 'normaal recht' uit.
De 5 mm per kant die het nog te smal is achter zie je inderdaad niet. Wekl voelbaar 'rek' op de bouten met het aandraaien, maar 't lijkt vast te zitten. Wiellagers zullen het wel iets minder leuk vinden zo, maar die hebben dan gewoon pech gehad.  :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Moses35i op 29 mei, 2016, 07:46
postpics
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 29 mei, 2016, 11:54
Komen nog, mijn auto is smerig, dus niet foto waardig.
Kan het ook doen als de spatbordverbreders erop zitten, dus nog even geduld dan.
Moet ook op zeer korte termijn de koni's eronder zetten. Gisteren even met een volle auto (5 man en bagage) gereden en bij het verlaten van een drempel komen de zijkanten van de banden net tegen de spatbordranden. Banden zijn bijna op, dus erg is het niet, maar de bedoeling is het ook niet. 1.5 cm meer veervoorspanning en de gele koni's en dan verwacht ik dat dit niet meer kan gebeuren. Zou ook zonde zijn van spatborverbreders om ze meteen op te laten vreten. Verslag (met foto's   :mrgreen:) volgt..
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 12 juni, 2016, 12:29
Brown is the new Yellow  :?: :?: :?:
Als je niet beter zou weten zou het zo de staalbak in gaan!
Wat ooit een schitterende set gele Koni's was is nu een setje  . . . . bruine Koni's.
Losse zooi erafgekrabt en met de staalborstel verwijderd. Ontzet en hier liggen ze te drogen.
Denk dat ik ze in de Brunox ga zetten, zodat ze in elk geval niet verder roesten.
En dan zijn het zwarte Koni's, dus misschien ook nog even voorzien van een nieuw verfje dan.
Het 'bewijs' dat het Koni's zijn ligt ernaast.

(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_1113%201024-768_zpsma99lakz.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_1113%201024-768_zpsma99lakz.jpg.html)

trekhaak zit er trowens ook onder, kabel moet nog, maar dat gaat lukken.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 12 juni, 2016, 23:05
Maar ze blijven het goed doen, geen lekkage. ...etc.....alleen nu nog een setje verlagings veren er onder.....30 mm   zou 'm heeeeel  goed doen.... :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 12 juni, 2016, 23:28
Inmiddels zijj ze zwart met met nog hier een daar een stukje geel dat me doet herinneren aan wat het eens was. Ze zijn echt geweldig lekker, daarom heb ik ze ook onder mijn B4 vandaan getrokken voor ik die naar de sloop heb gebracht. Ze krijgen een tweede leven op mijn huidige B3 na een kleine 10 jaar (50 dkm) schokken absorberen onder de B4 . . . . en roesten!!
Ik denk niet dat ze nog 10 jaar meegaan zonder antiroestbehandeling, maar die is nu gedaan. Morgen het tweede laagje Brunox aanbrengen en dan eens kijken welk kleurtje ik nog heb staan. Geel heb ik niet, wel wit, maar da's meer van de concurrent, dus of mijn levenslange garantie dan nog telt ??  :mrgreen:
Verlagen ga ik zeker niet doen. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo mooi omdat de afstand tussen de banden en de spatbordranden niet meer klopt. Voor geen enkele auto, niet alleen voor de Passat. Ik vind het gewoon niet zo mooi, al zal het wel een stabielere wagen opleveren (met nadeel op de drempels  :neutral:). Laat 'm lekker in de originele cross-country hoogte en ga zelfs een cm meer veervoorspanning op de veren zetten dan ik op de B4 had. Daarop had ik zo'n 15 mm, dus komt daarmee in totaal op zo'n 25mm meer. Hierdoor een stuggere veer, maar ook iets minder negatieve veerweg, waardoor ie ook achter zeker niet te laag komt te staan. Ik denk dat ie achter net iets meer uit de veren zal komen dan voor, dus 'beladen' vlak.
Als ik de schokkers ga wisselen ook even de spatbordranden voorzien van een laagje extra underboddy coating (wat goed is moet je goed zien te houden  :cheers:), en daarna eens beginnen aan het opleuken van het geheel door de spatbordverbreders te bevestigen. Foto-verslag volgt . . . .

't begint na een half jaar al zowat 'mijn auto' te worden. Meestal heb ik er vrij lang voor nodig om dat gevoel te hebben, maar het gaat goedkomen.
en ja ik weet dat het verstandig om niet àl te veel 'binding' met een motorvoertuig waarmee  je je ook op de openbare weg begeeft te hebben. . .
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 22 oktober, 2016, 16:31
Eindelijk weer eens wat kunnen doen, dus weer een update.
De schokdempers zijn inmiddels al een hele tijd voorzien van witte grondverf, maar ze zitten er nog niet onder.
Inmiddels wel de spatbordverbreders bevestigd.

(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_0101_zpsdjkqmxmg.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_0101_zpsdjkqmxmg.jpg.html)

De zwarte kunststof delen moeten nog in de plastishine (oid) voor een mooie zwarte laag, maar het zit erop.
Onderhuids wel wat andere dingen gedaan: stuurkolom zat niet helemaal vast in de bevestigingspunten, dus daar zat wat speling op. Niet heel bezwaarlijk, maar het hoort niet voor een VW, dus dat even verholpen.
Klein beetje beginnende roest bij een kabeldoorvoertje naar de verlichting in de achterklep, rubbertje eruit getrokken, roest aangepakt en weer dichtgemaakt, idem voor een ander klein plekje aan de binnenkant van de klep, zwarte gedeelte waar het kenteken op zit goed vastgezet (daar ontbrak een boutje). En de trekhaak zit er inmiddels onder. De stekker ook en de kabel is doorgevoerd naar de achterbak, maar die moet nog even op de kabelboom worden aangesloten. Dus dat was het. Wat dingetjes gedaan en nog een paar dingetjes te doen...

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Moses35i op 22 oktober, 2016, 16:55
Goed bezig. Die kunstoffen spatbordverbreders worden steeds populairder :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 22 oktober, 2016, 19:07
Ja, logisch toch?
Smaken verschillen natuurlijk, maar het ziet er helemaal niet verkeerd uit.
Daarnaast beschermt het ook de spatborden tegen onheil van buitenaf zoals winkelwagentjes op het parkeerterrein, net te strak langs een muur parkeren :shock: etc.
Ze worden wel steeds schaarser, dus binnenkort waarschijnlijk onbetaalbaar  :neutral:
 
Voor de APK nog even het onderblok schoonmaken. Is redelijk vet en de onderkant van de wagen dus ook door de afwaaiende druppels. Waarschijnlijk is het nog het gevolg van de lekke klepdekselpakking, maar ik heb ook de indruk dat het heel af en toe een druppeltje olie vanaf valt. Zou oud kunnen zijn, dus na schonmaken even de boutjes van de carterhelften controleren of iets natrekken en kijken of het weg is.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 28 oktober, 2016, 14:21
Heb de onderkant van de wagen even schoongemaakt. Zoals eerder gemeld was olie van het onderblok afgewaaid en de hele zooi zat onder. Onderblok, ophanging, stabilisatorstang, schildje van de kat, schildje tussen de bodem en de kat, en een stuk van de bodem zelf. Het blok zelf zag er vrij droog en schoon uit, dus ik heb de indruk en hoop dat het niet (meer) lekt en dat de druppels die ik af en toe zag oude vetzooi was die door opwarmen ergens vanaf is gedropen. Het enige dat het er niet helemaal droog uitziet is de distrubutiezijde van het blok. Dat hoor je wel vaker dat er daar iets 'zweet' of lekt. Veel kan het nooit zijn, als het niet erger wordt dan dit vind ik het de moeite van openmaken niet waard.

Vraagje: wat is dat vierkante zwarte blokje in het midden van de ophanging en dan aan de voorkant van de voorwielophanging? Zit met 4 bouten vast aan steuntjes aan de voorkant van de ophanging. Waar dient het voor?
Is het een extra gewicht om ervoor te zorgen dat de wagen voldoet aan het gewicht dat op het kentekenbewijs staat??  :mrgreen:

(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/IMG_0142_zpsayjtdb9n.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/IMG_0142_zpsayjtdb9n.jpg.html)

ps. Bestaat er in dit forum mogelijkheid om foto's rechtstreeks te uploaden naar de forumserver?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 28 oktober, 2016, 18:29
Dat zwarte blokje zegt me eigenlijk niets. Volgens mij heb ik 'em niet.
Olielekkage  Distributiezijde is hoogstwaarschijnlijk de nokkenaskeerring die lekt.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 28 oktober, 2016, 18:37
Kan me ook niet herinneren dat ik 'm op mijn B4 had. Er zit verder helemaal NIETS aan vast.
Mij een echt raadsel waarom het er zit.....
Zwetende nokkenaskeerring laat ik lekker voor wat ie is. 't Kan nooit veel zijn, en zolang het voor de APK geen probleem is...
(en dat is het niet zolang het er niet in stralen uitkomt)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 28 oktober, 2016, 19:55
Lekkage kan ook natuurlijk krukaskeerring zijn. (onderzijde blok). De nokkenaskeerring zit uiteraard hoger. Om deze te vervangen moeten uiteraard de v-snaar, multiriem en distributieriem eraf. Als je een beetje handig bent is dat wel zelf te doen.

Het zwarte blokje lijkt me achteraf ingebouwd. Staat er geen vw onderdeelnummer op? Dan weet je gauw genoeg wat het is.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 28 oktober, 2016, 20:07
De motor met een schoon blok even laten lopen en de lekkage lijkt helaas meer aan de onderkant van het blok te komen, uit het vliegwiel en de koppeling-gedeelte. Langs die halvemaanvormige plaat die tegen dat gedeelte zit gebout (onder de carterpan) om te voorkomen dat er zand en andere zooi in het compartiment waait komt wat vettigheid. Waarschijnlijk is die krukaskeerring lek, en die is helaas voor mij onmogelijk te vervangen. 't is allemaal niet heel veel en het blok is nu schoon, dus zal voor de APK geen probleem opleveren, maar wel jammer dat ie wat lekt op een plaats waarík het niet verhelpen kan...  :neutral:
Weet niet hoe ik dit eenvoudig zou kunnen 'lappen.' Desnoods alleen voor de APK. Er zit geen pakking tussen, en die hoort er ook niet tussen. Enige wat ik voor tijdelijk kan bedenken is een stukje tochtstrip plakken op het pasvlak waardoor er tijdens de APK in elk geval geen druppels uitkomen, maar dat blijft echt een tijdelijke 'oplossing' die niet langer dan de APK zal houden. 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 28 oktober, 2016, 20:38
De versnellingsbak/koppeling zit aan de andere kant van het blok dan de distributie. Als het aan de bakzijde lekt is het ook niet de krukaskeerring.

Het is sowieso geen APK afkeur.

Misschien kun je de boutjes op de beschermplaat (nr 45a op het plaatje) nog een beetje natrekken (voorzichtig).

Kan ook nog de carterpan pakking zijn. Die zal na 25 jaar ook niet meer zo flexibel zijn.

(http://www.volksforum.com/albums/files/1/2/8/IMG_0262_original.png)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 28 oktober, 2016, 20:56
Yes, die beschermplaat (45a) bedoel ik inderdaad. Ik heb 'm eraf gehad en erachter staat inderdaad wat olie onderin.
Het is gewoon een slap plaatje dat met maar twee bouten tegen het pasvlak wordt aangetrokken. Er zit geen pakking tussen, en ik denk dat die er ook helemaal niet tussen hoort. Met twee boutjes kun je dat gegarandeerd nooit vloeistofdicht vast trekken. Hoogstens als je er iets van 'pakking' tussen zou maken. Nadeel daarvan is wel dat de olie er niet meer uitloopt en stijgt tot de bovenkant van deel 45a en de olie lekker wordt rondgeslingerd, dus waarschijnlijk is het middel erger dan de kwaal.

Ik zou de linkerkant van de carterpakking nog kunnen controleren. Die zit achter dat plaatje, dus als het daar lekt loost ie het in dat gedeelte inderdaad. De rest van de carterpakking lekt niet, dus ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het dat zal zijn..
Als het dat inderdaad niet is moet het de krukaskeering naar de bak zijn toch?
 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 28 oktober, 2016, 21:26
Lekkage kan ook nog van boven het halve maantje komen. Zeg maar een falende nummer 25 en nummer 3 (krukaskeerring bakzijde) op het eerder geposte plaatje
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 28 oktober, 2016, 21:34
OK, dat zou ook kunnen dan, maar voor mij zal het in feite geen verschil maken. In beide gevallen is het iets waarvoor de bak van het blok af zal moeten om het te controleren/repareren en dat is iets waar ik niet de mogelijkheden toe heb.  Ik ben maar een simpele hobbyist met enigszins gevoel voor techniek, maar geen werkplaats...
Zal zo de boutjes van de carterpakking nog even natrekken (10 nM of zo lijkt me OK voor M6) en het blok heet laten draaien en controleren of ik het uit de carterpakking zie komen aan de bak-kant. Als het dat niet is is het helaas maar zo en kan ik er niets meer aan doen .....

EDIT: kapje 45a eraf gehaald, carterpanboutjes aangedraaid, maar zat allemaal op het gevoel al goed en de motor meer dan 30 minuten stationair laten draaien. Blok en olie zijn goed heet geworden, carter was niet aan te raken. Geen enkele druppel gevallen. Nu weet ik dat stationair draaien niet hetzelfde is als rijden (oa. carterdruk is dan groter), maar toch. De olie is echt wel dun geweest tijdens het half uurtje tokkelen dus echt lekken doet het niet, dan zou ik  het hebben gezien.
Binnenkort weer in elkaar zetten en dan kijken hoe het eruit ziet na een ritje.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 29 oktober, 2016, 20:13
Mogelijk nog een heel klein olie-lekje ergens achter kapje 45a. Na 20 km planken was er nog niets te zien, daarna een beetje doorgejengeld en ook de hoge toeren absoluut niet gemeden, bij thuislomst begint het er inderdaad wat vochtig uit te zien. 't Gaat echt heel langzaam. Jammer dat ie niet potdicht is, maar voor die ene druppel olie per 40 kilometer ga ik er echt niets aan doen . .. Vandaag weer de hele dag zo ongeveer bezig geweest met de Passat (randjes tussen statbordverbreder en spatschermen in de onderbodycoating, uitlaatlekje gedicht, originele 14'' wielen ontdaan van remstof en eronder gelegd (voor de APK), dus nu  :cheers:
Morgen even wassen, uitzuigen, de zwarte delen weer zwart maken, evt in de was zetten en een fototje maken voor het forum.  :clap:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 30 oktober, 2016, 21:25
Dat zwarte blok gietijzer zit ook op mijn B3.

Olielekkage bakzijde kan krukas kering (motor) zijn maar ook de keerring van de versnellingsbak zijn.
versnellingsbak olie ruikt heel sterk naar zwavel hiermee is het verschil te herkennen of de motor lekt of versnellingsbak.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 oktober, 2016, 21:39
OK, zodra ik weer een druppel kan vangen ga ik ruiken, tot nu toe is het stuk karton dat in de garage onder mijn blok ligt nog droog, dus ik hoop dat het nog heel lang duurt voor ik kan gaan ruiken  :bow:
Weet je ook wat dat blok aan de ophanging is?. Ik kan niets logischers bedenken dan dat het de transponder is voor de tijdwaarneming van de Passat B3 cup races die wereldberoemd waren in de 90's?  :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 30 oktober, 2016, 23:46
Nee dat blok gietijzer weegt zeker 2kg. :idea:
maar waar het voor dient? contra gewicht? zodat het met optrekken het subframe niet te veel op zijn sodermieter krijgt?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 31 oktober, 2016, 20:08
Ja, vreemd blok hè?
Een trillingsdemper door massatraagheid kan ik me iets bij voorstellen, maar dan is enkele kilo's ook weer aan de lichte kant voor een auto. Verder is de beweging (uitslag) in het midden van de ophanging het laagst van de hele auto, dus is de werking van massatraagheid het laagst. In elk geval nog een beetje een mysterie. Heb de vinger even aan de onderkant van het blok gehaald en even aan de verzamelde oliedruppel geroken. Ruikt duidelijk naar motorolie en niet naar rotte eieren, dus toch een minuscuul lekje  van blok naar bakkant. 1 druppel per 20 km of meer, en veel werk het te repareren (ik kan dit nieteens zelf) dus niets aan doen. Zeker niet voor 6 dkm per jaar.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 09 november, 2016, 21:21
en hier dan eindelijk het beloofde fototje van mijn Passat met de spatbordverbreders.
Het in de PlastiPaint zetten van de zwarte kunststof zodat het allemaal dezelfde kleur en glans heeft moet nog.
(http://i1289.photobucket.com/albums/b519/kawasaki1972/passat_zps7nkdbzwg.jpg) (http://s1289.photobucket.com/user/kawasaki1972/media/passat_zps7nkdbzwg.jpg.html)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 09 november, 2016, 23:54
Echt mooi.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Moses35i op 10 november, 2016, 16:44
Ziet er zeker netjes uit :bow:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 10 november, 2016, 20:14
Dankjewel.
Lang genoeg gezocht naar een mooie die in principe meer dan 10 jaar mee kan, dus ik ben er ook erg tevreden mee.
Heeft wel even geduurd voor het voor mijn gevoel 'mijn' auto was, maar na de laatste dingen die ik eraan heb gedaan is daar een flinke stap voorwaarts gemaakt. Morgen de jaarlijkse 'grote dag.' Ik verwacht niets (of in elk geval niets serieus, maar het is aan de APK keurmeester te bepalen of dat ook daadwerkelijk zo is ....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 11 november, 2016, 17:20
Nee niet dus.
Aandrijfashoes rechts aan de wielkant lek en wiellager LA moet vervangen.
Twee punten waar ik al aan twijfelde dus het zijn geen onterecht geconstateerde mankementen.
Ze waren verder wel onder de indruk van hoe de wagen eruit ziet en hebben met zo ongeveer alle monteurs een blik onder de kap geworpen, (maar dat was niet genoeg voor goedkeuren).
de vervaldatum is de 17e, het bedrijf heeft niet eerder tijd dan 8 dec.
ga morgen proberen bij twee andere bedrijven of ze eerder tijd hebben.
voor de aandrijfas zou ik evt op de loop een andere kunnen halen. kost 5 tientjes of zo (max) en zit er zo in.
lager vervangen zou ik ook wel zelf kunnen, maar denk dat ik alle dingen ga laten doen als iemand eerder tijd heeft.
In principe riskeer ik een boete na de vervaldatum.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 11 november, 2016, 17:39
Voor een gescheurde aandrijfashoes hoef je toch geen compleet nieuwe aandrijfas te kopen? Hoesje vervangen is voldoende.. Of is de homokineet al stuk gelopen (ratelen)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 11 november, 2016, 18:11
homokineet is nog goed. ga waarschijnlijk een nieuw hoesje doen. de kosten van het vervangen zijn 95% arbeid en 5% hoesje. Als ik het vervangen zelf doe is een hoesje inderdaad goedkoper. Als ik het moet laten doen is een hele as kopen (op de sloop) en die zelf vervangen goedkoper dan het hoesje inclusief de arbeid. Zo bedoelde ik het.
Wiellager ga ik ws ook zelf doen, al eens eerder gedaan, stelt ook niet zo heel veel voor dacht ik me te herinneren.
Zal eens kijken of er howto's voor deze onderdelen op het forum staan. Altijd handig met nog net even wat tips voor leken zonder specialistische apparatuur.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 11 november, 2016, 20:47
Voor een wiellager vervangen heb je volgens mij wel redelijk specialistisch gereedschap nodig, in ieder geval om het oude lager te verwijderen (correct me if i'm wrong)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: 35i-cruiser op 11 november, 2016, 23:14
Als jij de auto langs de kant van de weg laat staan bekeuren ze de eerste 2 maanden niet aldus RDW. Liep er tijdje geleden ook tegenaan...
Voor lagers voor is een pers makkelijk, anders met doppen, ringen en draadeind aan de gang. Achter heb je bij trommels genoeg aan huis tuin keuken gereedschap.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 11 november, 2016, 23:16
in principe wel om de oude lager uit de remtrommel te tikken. wat ook werkt is met een drijver schuin op de buitenste ring van de lager deze langzaam eruit kloppen. Als je daarna een paar hapjes uit die ring slijpt heb je gelijk een mooie ring waarmee je je nieuwe lager in de trommel kunt kloppen zonder daarbij kans te lopen om direct het lager aan gort te slaan, want je slaat niet direct op het nieuwe lager. Als ie vast zit kun je door de drijver op die hapjes te zetten het 'hulplager' er weer vanaf tikken. Ik heb dit wel eens gedaan, maar is vrij omslachtig, en kost een 'leek' wel veel tijd. Als ik nog een bedrijf kans vinden dat het voor mijn APK vervaldatum kan doen ga ik daarvoor.  Ik hoorde net nog dat de auto 1 maand over de APK vervaldatum heen mag zijn voor je een bekeuring kan krijgen. Ik twijfel aan deze opmerking, maar weet iemand van jullie hier meer van? Dat zou me iets meer ademruimte geven. 

EDIT: laatste vraag inmiddels beantwoord. Is dit een absoluut rechtsgeldig feit??
Is dit ergens 'zwart op wit' te vinden op de site die wat officieler is dan een forum ? :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 11 november, 2016, 23:19
Alles bij mekaar nog geen uurtje werk,
Aandrijfas eronder uit, buitenste homokineet eraf, nieuwe as hoes erop, en weer monteren
Achterwiel lager, remtrommel eraf, is in  99 procent van de gevallen  alleen  het buitenste lager de boosdoener
Nieuw lager is binnen 5 minuten  ook gemonteerd....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 11 november, 2016, 23:25
uurtje werk zal niet helemaal waar zijn als ik kijk wat het werkplaatsbedrag voor deze handelingen zal zijn. Voor een zelfklusser zal het door minder ervaring waarschijnlijk iets lager duren. Als ik het in een middag zou doen zou ik al tevreden zijn hoor. Voor alles repareren inclusief de APK 340 Euro. APK zal 4 tientjes zijn, wiellager incl montage 110 en dus 190 voor de hoes. (ik heb het niet zelf bedacht). Met het uurtarief kun je berekenden dat ze er we er wel wat uurtjes voor rekenen. Maar heel moeilijk zal het inderdaad niet zijn. Ik kijk wel even. Geen onoverkomelijke dingen. Komt wel goed.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 11 november, 2016, 23:43
Roger,

Vindt t jammer  dat je zo ver woont, ben zo'n beetje groot geworden  met de passat  35i,  golf etc, en geloof me,  het is echt niet teveel werk
Snap de garage ook, uurtarief....etc,
Maar een aandrijfas  demonteren is....niet zoveel  werk, homokineet eraf, nieuwe  hoes erom...maximaal 30 minuten
Achter lager idem,  kan 't met m'n ogen dicht....dus frustrerend  om de tarieven  te zien, horen....maar snap de garage wel, die moeten ook wat verdienen .....
Kijk of je een goede vraagbaak  kan krijgen, of kijk op  YouTube   voor wat  je het zelf kan doen,  zeker, als je het goed  leest en nadenkt kan je het in 2 maximaal 2,5 uur zelf ook doen, , scheelt  hoop geld denk....
Denk als ik zo lees wat je in 't verleden al gedaan hebttm,  dat je dit ook makkelijk zelf kan, ....maar bereid je goedvoor,     't is echt niet zo moeilijk.....


Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 12 november, 2016, 09:47
Je hebt helemaal gelijk.
Eigenlijk zonde om zoveel geld te betalen voor iets dat best zelf te doen is.
Ik heb net nog even een rondje gemaakt op zoek naar iemand die het voor mijn vervaldatum kan doen voor een acceptabel bedrag. Zo ben ik ook bij het bedrijf waar mijn buurman zijn auto altijd laat onderhouden en keuren geweest,en daar kunnen ze aankomende woensdag de klus klaren voor maximaal 200 Euro. Mijn buurmans is al jaren tevreden klant bij dat bedrijf, dus één referentie heb ik. Voor dit bedrag mogen zij het doen. Nog steeds geld uitgeven voor iets dat ik zelf zou kunnen, maar nu koop ik af dat ik na drie keer een dag werken nog 3 avonden bij 4 graden moet gaan klussen. 't Is goed zo.
Woensdag deze reparatie laten uitvoeren, vrijdag weer naar de APK voor goedkeuren en afmelden en dan ben ik voor max 240 Euro klaar.
 Toch 100 Euro minder dan het bedrag dat ik gisteren te horen kreeg dus weer een keer 'gratis' tanken  :clap:

Van wat ik weet wat nu (na komende week) nog moet:
Electra trekhaak aansluiten, draden trekken voor speakers achter, gele KONI's monteren en de distributie vervangen.
Ik weet niet hoelang de riem erin zit, dus dan beter te vroeg dan te laat vervangen.
Dan gelijk ook maar de V-snaren als je toch bezig bent en misschien ook wel de waterpomp.
Je hoort vaak dat die meegenomen wordt , maar is dit eigenlijk echt nodig??

Voor volgend jaar ook de auto ergens in de zomer laten keuren.
Als er dan 'geklust' moet worden is het in elk geval een beetje in het seizoen.
Lang licht en niet stervens koud.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 21 augustus, 2017, 21:31
Binnenkort weer eens en bezoekje aan de APK keurmeester brengen.
Ik verwacht dat de achterasrubbers aan de beurt zullen zijn.
Er zitten vrij veen droogscheuren in.
Volgens mij is dat een flinke kloteklus, dus ik vrees qua arbeidsloon het ergste.
Als dit daadwerkelijk zo is, welke rubbers adviseren jullie?
Originele van VW?
Aftermarket spul?
Ik heb wel eens gehoord dat er verschillende hardheden zijn voor de silent blocs...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 22 augustus, 2017, 08:01
Ik heb nog een nieuw setje liggen. Bij interesse mag je ze van me overnemen
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 22 augustus, 2017, 19:27
originele van VW of aftermerket?
Ik ga ze zelf niet vervangen , dus ze gaan pas als de APKboek het nodig vindt.
Om die te vervangen kun je het halve ding slopen toch? Schokbrekers lossen aan de onderkant, achteras eronderuit, rubbers vervangen en de boel weer terugzetten toch, of zie ik een beer op de weg en zou ik het zelf kunnen om de APKboer voor te zijn?
Ik heb geen hefbrug. Als ik zulk soort dingen doe moet het met krikken en assteunen.
Helaas woon je wel ver weg voor een setje rubbers die me waarschijnlijk hier dichtbij ook de kop niet gaan kosten. De kosten voor het vervangen zullen waarschijnlijk een veelvoud ervan zijn.  :cry:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 22 augustus, 2017, 20:02
(http://www.volksforum.com/albums/files/1/2/8/IMG_0735.JPG)

Volgens mij inderdaad achteras er onder weg halen. Oude lager eruit tikken en nieuwe erin persen. Volgens mij moet je hier een pers voor hebben. Sommige mensen halen de as er zelf onderuit en brengen de losse as naar een garage om de nieuwe lagers erin te persen. Ik heb de lagers niet meer nodig omdat de auto in kwestie niet meer is. Ik woon misschien niet in de buurt, maar ze kunnen ook gewoon met de post mee hoor. Het kan met een krik en assteunen maar is wel bewerkelijk
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 22 augustus, 2017, 21:07
Inderdaad zo bewerkelijk als ik dacht, en zeker als er ook nog perswerk aan te pas gaat komen iets dat ik niet zelf ga doen.
Voor het geval ze moeten mag de garagist het lekker doen. De paar Euro's die die rubbers kosten vallen gaan waarschijnlijk wegvallen in de totale kosten, dus die koop ik dan wel als het nodig is.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 01 september, 2017, 21:22
Mijn temperatuurmeter/benzinemeter valt af en toe uit.
De wijzers zakken naar de ruststand, alsof de auto niet op contact staat.
Soms zakken ze beide naar een te lage waarde, op ongeveer de helft van de hoogte die ze zouden moeten stijgen.
Na opnieuw starten eigenlijk altijd weer goed, maar soms niet voor lange duur.
Soms doet ie het na een periode uitval tijdens dezelfde rit spontaan weer.
Een 'vage klacht' dus lastiger trouble shooten dan zoeken naar de oorzaak van iets dat het helemaal niet meer doet.
Ik geloof dat dit een vrij bekend euvel is van de B3, maar weet iemand waar ik het moet zoeken?
Een zekering , relais of weerstand die los contact maakt de meest aannemelijke boosdoener?
Hopelijk we een beetje benaderbaar zonder het halve dashboard te hoeven slopen....
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: 35i-cruiser op 02 september, 2017, 13:48
Spanningsregelaar in de tellerunit waarschijnlijk. Er is een how to  :wink:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 02 september, 2017, 23:05
Dank, hiermee moet de how-to te vinden zijn.
GreetZ
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 10 september, 2017, 22:19
pffff... vandaag even de APK-wielen erop gezet, want de achterbanden houden er een beetje om. Kom ik er tijdens de wielwissel achter dat de homokineethoes die vorig jaar bij de APK is vervangen helemaal gescheurd is, de klemband los erom hangt en al het vet aan de binnenkant van het velg zit geplakt. Dingetje heeft er een dikke 10 maanden (kleine 3 dkm) op gezeten. Dat had niet gemogen, dus ik hoop dat de garagist er een gevalletje garantie van wilt maken. Zou eigenlijk wel moeten, want een lange track-record heeft ie bij mij nog niet, dus als ie mij als vaste klant wilt ....
APK staat voor aanstaande vrijdag.
Als dit een beetje netjes wordt opgelost mag ie ook de distributie doen.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 15 september, 2017, 12:42
Homokineethoes onder garantie vervangen door een origineel VAG rubber.
Verder voor de APK niets bijzonders alleen een paar massakabeltjes trekken van achterlichten naar chassis aangezien de achterlichten flauw gaan knipperen bij richting aangeven.  That's all.
Binnenkort de distributie maar laten doen dan ....

Nou was mijn vervaldatum altijd 15 november. Vorig jaar is die verschoven naar 18 november dit jaar doordat ie pas na het weekend klaar was en afgemeld kon worden.  Die 15e had ik nog als peildatum in mijn eigen kalender staan, maar aangezien het maandag pas de 18e is .... (ja, vul zelf in). Het voordeel is wel dat ik 'm in het vervolg vanaf 15 juli - 15 september mag doen, dus voor de zelfsleutelaar wat beter weer voor het geval dingen op straat moeten gebeuren (en een stuk langer licht nog).

Sinds de vorige APK 2800 km gereden, dus 280 km/maand gemiddeld, en toch zo'n 3000 op jaarbasis.
Over 2 jaar moet ie de ton kunnen aantikken.  :bow: 

De keurmeester vond de wagen er perfect en in topconditie uitzien en afgezien van een rubbertje oid verwacht hij de komende jaren helemaal niets aan 'echte ellende' dus da's een mooi bericht om het weekend mee in te gaan.     :cheers:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 10 juni, 2018, 00:37
Binnenkort komt de APK er weer aan, en aan de bakkant van de krukas lekt de oliekeerrding iets. Waarschijnlijk niet hard genoeg voor afkeur, maar ik wil heel het gezeik en de discussie over 'dit lekt te hard, nee dat doet het niet' voorkomen, dus ik heb een fix bedacht en ten uitvoer gebracht.  Het stalen afdekplaatje dat tegen het gedeelte tussen carter en bak zit (met het 'tandwiel' voor het op tijd draaien van de nokkenas) dat normaal gewoon tegen het tussengedeelte zit gebout met twee M7 boutjes heb ik vastgezett met vloeibare pakking aan dat alu tussendeel.  Het vormt nu als het ware een dichte 'bak' waarin olie zich zou kunnen verzamelen tot het aan de bovenkant over de afdekplaat heen zou lopen. Zover zou het nooit kunnen komen doordat het door het tussenstuk zou worden rondgeslingerd, maar even om aan te geven wat ik heb gedaan. Voor ik ben gaan 'kitten' heb ik vanuit het getapte gedeelte voor het laagst geplaatste boutje een 3 mm gaatje geboord naar het laagste punt in dat 'bakje.' Tijdens normaal rijden gaat dat boutje er niet in dus loopt eventuele olie er via het boutgat uit. Echter, voor de APK even poetsen en het boutje en met een o-ringetje inzetten en doordat er zich flink veel olie zou kunnen ophopen in het dichte bakje zal er geen druppel afvallen op het moment van de keuring. Niet de schoonheidsprijs, maar die paar druppels olie die er per jaar vanaf vallen maken mij niet zoveel uit, en zijn een honderden Euro's kostende  vervanging van een keerring van 10 Euro niet waard.   
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 10 juni, 2018, 14:01
3000km per jaar, dat is niet veel. Gebruik je de auto alleen voor de hobby ofzo? Succes met de APK binnenkort, het blijft een nette auto.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 10 juni, 2018, 23:49
Ja, klopt, ik ben eigenlijk meer motorrijder dan automobilist en rijd 10x meer op motoren dan in de auto. De auto wordt gebruikt als de motor niet toereikend is. Lees: zodra en meer dan 1 passagier , of meer 'zooi' dan ik op een motor geknoopt kan krijgen meemoet.  Ik houd wel van het wat oudere spul waar nog echte techniek in zit en waar je meer mee kunt dan erin of erop rijden en igv. een storing naar de garage brengen. 

Een dingetje nog, waar ik wat advies voor zou kunnen gebruiken.
Er verzamelt zich olie bovenop het inlaatspruitstuk. Niet veel, maar het loopt niet weg. Het is ook wat vet aan de achterkant van het uit cilinderblok. Het lekt natuurlijk aan de achterkant naar beneden.  Het  inlaatrubber is zover ik het kan beoordelen niet gescheurd en alles zit vast, maar toch lijkt mij dat daar de olie eruit zal moeten komen. Kan dat zijn, of is een andere plaats 'berucht' bij deze auto?
De olie kan alleen vanuit de slang van de carterontluchting op het kleppendeksel afkomstig zijn en via de slang naar de luchtinlaatkant gaan.
Kan het kwaad als ik de carterontluchtingsslang verwijder, de kant van de inlaat afdop en de carterontluchting zelf voorzie van een langere slang die ik naar de veilige plaats wegleid om even te testen of dit helpt?
Andere suggesties of dingen die ik zou kunnen conroleren om de olielekkage te stoppen?

(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1528666158496IMG_4820%20(1024-768).jpg)

(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1528666116496IMG_4821%20(1024-768).jpg)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 11 juni, 2018, 20:08
Berucht voor die olielekkage (destijds ook bij mij) is de klepdekselpakking. Vrij eenvoudig klusje om die zelf te vervangen
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 11 juni, 2018, 20:23
Ja, dat weet ik. Die was bij mij ook lek na al die jaren en ik heb 'm al eens vervangen. Die lekt naar eer en geweten niet meer. Het inlaat gedeelte waar stekkertjes een luchttemperatuur of massasensor op zit is in zijn geheel wat vettig. Daarom denk ik dat de olie ergens in die buurt moet ontsnappen.  Maar goed, ik ga wat proberen. Eerst de boel heel goed schoonmaken en na een kort ritje kijken of ik ergens de eerste olie naar buiten zie komen.  De carterontluchting ontkoppelen van de inlaat kan ook. Als er dan nog steeds olie ergens uitloopt moét het alsnog langs de klepdekselpakking komen.   
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 11 juni, 2018, 20:55
Ja, dat weet ik. Die was bij mij ook lek na al die jaren en ik heb 'm al eens vervangen. Die lekt naar eer en geweten niet meer. Het inlaat gedeelte waar stekkertjes een luchttemperatuur of massasensor op zit is in zijn geheel wat vettig. Daarom denk ik dat de olie ergens in die buurt moet ontsnappen.  Maar goed, ik ga wat proberen. Eerst de boel heel goed schoonmaken en na een kort ritje kijken of ik ergens de eerste olie naar buiten zie komen.  De carterontluchting ontkoppelen van de inlaat kan ook. Als er dan nog steeds olie ergens uitloopt moét het alsnog langs de klepdekselpakking komen.


http://www.passat35i-forum.nl/forum/index.php?topic=2364.0 (http://www.passat35i-forum.nl/forum/index.php?topic=2364.0)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 11 juni, 2018, 22:51
Ga ik doen. Even de kap van de luchtinlaat eraf en dan kijken hoe het er aan de binnenkant uitziet.
Ik denk niet dat ik 'm compleet ga demonteren als het er vrij schoon uitziet, wan de motor loop perfect, slaat niet af, blijft niet hangen en heeft ook geen last van andere toerentalvariaties.   Alles goed schoonmaken aan de buitenkant en kijken of er ergens olie uitkomt is stap 2. Als dat van het inlaatrubber blijkt te komen zal ie er alsnog afmoeten, maar volgens mij is dat nog in zeer goede staat. Ik zal het zien.
Dank voor de link naar de voortreffelijke howto.  :applause:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 19 juni, 2018, 21:09
Ik heb de bovenkant van het inlaatspuitstuk helemaal schoongemaakt en de carterontluchting even provisorisch ontkoppeld van de luchtinlaat.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1529434714496unnamed (1024-768).jpg)
Inmiddels heb ik ruim 150 km gereden en inmiddels is nog steeds alles gortdroog. Zowel aan de kant van de cilinderkop als aan de kant van de gasklep. Vreemd. Het zou kunnen zijn dat de olie er al een lange tijd heeft gestaan, maar als het na 150 km nog gortdroog is lijkt er niet veel aan de hand. De slang die ik aan de carterontluchting vast heb gemaakt is aan de binnenkant ook nog mooi droog, en aan het einde vul je bij lopende motor gewoon het carterontluchtinggepuf dat je verwacht.  Binnenkort zal ik de S-slang maar weer aanlaggen zoals het hoort en kijken wat er dan gebeurt. Ik zou niet kunnen verklaren waardoor het in dat geval wel ergens zou lekkken/zweten en in de ontkoppelde toestand niet. Het enige is dat je in dat geval iets harder zuigt aan de carterontluchting, maar olienevel die in dat geval mee zou komen zou door het motorvaccuum de motor ingezogen moeten worden met het megsel en niet naar buiten kunnen lekken. Als het dan alsnog gaat lekken via het gasklephuis weet ik dat ik daar de oorzaak in moet zoeken...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 20 juni, 2018, 20:18
Even goed in de gaten houden dan. 150km rijden is natuurlijk nog niet heel veel..
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 20 juli, 2018, 14:52
Inmiddels weet ik dat de olie die zich verzamelt op het inlaatspruitstuk van het gesklephuis blijkt te komen. Veel is het niet, maar er is wat uitgekomen. Dat kan alleen maar betekenen dat dit olie is die via de carterontluchting in het inlaattraject is gezogen/geblazen.  't Zou er niet uit mogen komen en ik fix het wel een keer, maar eerst het volgende ...

(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1532090017496unnamed (576-768).jpg)

:sad:
Afgekeurd op twee dingen die ik voor mijn vervaldatum in september nog moet doen om 'm weer goedgekeurd te krijgen.
1. rem linksvoor loopt iets aan, naar verwachting de remklauw even schoon en weer gangbaar maken en dan is dat klaar.
2. veer rechtsachter is gebroken. De laatste 5 cm of zo. Je merkt en ziet er niets van, maar 't mag niet, dus ik moet een nieuwe veer. Aangezien ik toch nog een set gele Koni's heb waarvan het er nog steeds niet was gekomen ze te monteren ga ik dit combineren.
De garagist vertelde me dat in principe het vervangen van alléén de gebroken veer prima is, mits uiteraard door een met dezelfde hoogte. Mijn gevoel zegt dat ik beter beide veren kan vervangen. Dan weet je zeker dat je twee dezelfde hebt met de zelfde veerkarakteristiek, lengte, etc.
Wat is jullie advies? Zowel voor één of beide veren vervangen als voor welke veer of veren het beste te nemen.  Ik wil wel kwaliteitsveren in de originele lengte, hoogtens 1-2 cm langer. De schokdempers die ik erop ga zetten zijn ook de originele 'cross country' lengte, geen verlaagd schroefsetje.  De veerklemgereedschap heb ik de vorige keer geleend van iemand die inmiddels is overleden, dus lenen gaat niet meer, maar desnoods gebruik ik het gewicht van de auto om de veer in te drukken en 'm dan met sjorbanden ingedrukt te houden tijdens het plaatsen in de schokdemper. Sjorriemen hebben de vorige keer toen ik alleen ingedrukte veren heb gewisseld ook gewerkt.

EDIT: Nou ik weet het eigenlijk niet. In eerste instantie dacht ik dat de veer een beetje uit het midden van de veerschotel zit en dat de veer tot in een uitsparing in die schotel zou moeten vallen, maar aan de andere kant ziet het er exact hetzelfde uit. Misschien is het met de wagen op de wielen niet heel goed te beoordelen, dus ik zal 'm morgen eens even opkrikken en kijken of ik dan kan zien dat er inderdaad iets niet in orde is. Als ik dit zo zie, begrijp ik wel dat ik er niets van voel of gemerkt heb tijdens het rijden.

(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1532114437496IMG_5120.PNG)

Voor het aanschaffen van 1 of twee nieuwe veren: er staan 1 blauwe stip en twee witte stippen op een zwarte veer.
Heeft iemand enig idee of hieraan is af te leiden welke veer ik heb?
 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 21 juli, 2018, 12:47
Inderdaad, met de wagen uit de vering getrokken is het duidelijk zichtbaar.

(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1532169763496unnamed.png)

Aan de bovenkant een stuk afgebroken. Graag jullie advies. Zie mijn vragen in mijn post van gisteren:
- Eén of beide veren vervangen.
- Welke heb ik (is dat aan de stippen te zien)?.
- Wat zijn goede veren, en waar te halen?

Thx.   :bow:

Ik zit zomaar even wat te klikken en kom dit tegen:
https://www.autodoc.nl/auto-onderdelen/vering-10213/vw/passat/passat-variant-3a5-35i/1916-1-8?parameter%5B100%5D=HA
Ik heb hier geen ervaring mee, de merken zeggen mij niets, duurder = beter?
Daarnaast kom ik verschillende lengtes tegen, ik wil evt een cm langer dan ik nu heb. Ik verwacht dat ik nu origineel heb.

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 21 juli, 2018, 21:10
Ga niet met spanbanden kloten, koop een een setje verenspanners.
Twee vervangen is altijd beter, maar het is best een klusje door het verwijderen van allerlei kappen aan de binnen zijde.
Je ziet dan ook gelijk of de binnenschermen roesten of niet.
Ik kwam toen een klein lasklusje tegen.
Ik zelf zou er 1 bestellen en alleen de kapotte vervangen.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 22 juli, 2018, 09:57
Er zit verschil tussen de veren van een variant en sedan
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 22 juli, 2018, 10:23
Ik ga de schokdempers rondom vervangen, en heb de kofferbakkappen inmiddels zo ver verwijderd dat ik bij de bovenste schokemperbouten kan. Ik heb besloten voor twee nieuwe veren te gaan om een eventueel onderling verschil uit te kunnen sluiten. Daarnaast heb ik geen idee welke veren ik nu heb, dus ook niet welke ik erbij zou moeten kopen bij vervangen van slechts één veer.
Verschil in veren voor de variant en de sedan heb ik al opgemerkt, maar ook voor de Variant zijn er veren met verschillende specs, dus ik kan mijn keuze niet gemakkelijk ergens op baseren.

https://www.winparts.nl/onderstel-aandrijving/chassisveren-bladveren/volkswagen/passat-variant-3a5-35i-bouwjaar-1988-02-1997-05/c470-492-12600.html?utm_expid=.NpOrm72RTXaAE-wVg7ax-w.0&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.winparts.nl%2Fonderstel--amp--aandrijving%2Fonderstel--amp--aandrijving%2Fschokdempers--amp--veren%2Fchassisveren--amp--bladveren%2Fc470.html
 
https://www.besteonderdelen.nl/auto-merk/auto-onderdelen-vw/passat-variant-3a5-35i/1916/10213/vering.html?criteria%5B100%5D=HA

Een hele lijst aan veren voor montage aan de achteras van mijn B3.
Passat Variant, 3A5, 1.8 RP motor. Dat kan niet missen. Dat is maar 1 model!
Verschillende merken kan ik uiteraard inkomen, maar ik zou verwachten dat de veren die voor dit model auto een zelfde lengte zouden hebben.  Er blijkt echter flinke variatie in lengte. Zelfs van hetzelfde merk zijn soms meerdere modellen met een verschillende lengte geschikt voor dezelfde auto! (de kortste = 367 mm, de langste is 394 mm)

Hoe weet ik nou welke ik moet hebben, of het beste kan hebben??
De opgegeven lengte is uiteraard de lengte in ontspannen toestand, maar betekent dat dat ze bij het dragen van het  gewicht van de auto allemaal in dezelfde originele hoogte uitkomen en dat het hierdoor in feite niet uitmaakt welke ik monteer?

Bijgaand nog een plaatje van de gele Koni's die inmiddels weer geel zijn.

(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1532272186496IMG_5136.PNG)

De ergste roest is eraf, voorzien van twee lagen Brunox, een laagje grondverf en 2 lagen gele verf.  Na goed uitharden spuit ik ze nog wel in met die zelfde wax voor aan de binnenkant van de deuren zodat het wat langer zal duren voor de verf er weer compleet vanaf zal roesten (al hou je het toch niet tegen).

Wat ik oa ben tegengekomen is een veer waar speciefiek RP en ABS motor bij stond. Deze veer is vervanging van OEM part VW 333511105 of VW 333511105 A, en is 375 mm lang, 115 mm uitw diameter.
https://www.besteonderdelen.nl/swag-9468330.html
Wat ik nu heb gemeten aan mijn veer is 112 mm.

Wat erop zou horen is oa deze:
https://www.besteonderdelen.nl/kyb-832759.html
Kayaba is Japans, oa. hofleverancier van Honda, en deze veer heeft exact dezelfde specs en het hierboven vermelde OEM nummer
25,50 per stuk en 10 euro verzending, dus 61 Euro. Da's te doen.
Bij geschikte voertuigen: VW Passat B3/B4 Variant (3A, 35i) ; 1.8, Bouwjaar 02.1988 - 05.1997, 1781 ccm, 90 PK

Volgens de link hierboven past dit er ook allemaal op. (op OEM part nummer)
BILSTEIN: 36-130795
KAMOKA: 2120072
KILEN: 65200
LESJÖFORS: 4295011
MAPCO: 70853
METZGER: 2240954
MEYLE: 100 739 0010
MONROE: SP0410
Magnum Technology: SW064MT
RUVILLE: 895467
SACHS: 996 343
SPIDAN: 48209
SUPLEX: 39047
TRISCAN: 8750 2967
TRW: JCS174

De veer waar ik het RP / ABS geschikt bij heb zien staan staat hier dan weer niet bij.
Daarbij staat één alternatief, Bilstein, maar dan weer een andere : FEBI BILSTEIN: 39756
dat is deze https://www.winparts.nl/onderstel-aandrijving/chassisveren-bladveren/volkswagen/passat-variant-3a5-35i-bouwjaar-1988-02-1997-05/c470-492-12600/chassisveer-39756-febi/p369940.html?utm_expid=.NpOrm72RTXaAE-wVg7ax-w.0&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.winparts.nl%2Fonderstel-aandrijving%2Fchassisveren-bladveren%2Fvolkswagen%2Fpassat-variant-3a5-35i-bouwjaar-1988-02-1997-05%2Fc470-492-12600.html%3Forder%3Dprijs

Ik begrijp dit echt niet.
De MAPCO veer die in de lijst hierboven staat heeft 112 mm en is een heel stuk langer (405 mm!!) Is dat dan een slappere veer die onder het gewicht van de wagen verder zal inveren waardoor de lengte als de wagen op de wielen staat hetzelfde is ?????

deze ook: https://www.besteonderdelen.nl/spidan-7444655.html

En ik kom veren tegen met 119 mm uitw diameter, die OOK op dezelfde auto met dit bouwjaar zouden moeten passen.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp dit niet.

Weet iemand hoe dit is bedacht . . .  :?:
Zoveel verschillende veren met hetzelfde OEM nummer .....  :?:

EDIT: de Kayaba RC5490 besteld.
Bevindingen volgen . . .





Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 09 september, 2018, 19:42
Wat een gezeik allemaal.
Sinds de vorige post twee veren besteld bij AutoDOC / besteonderdelen.nl (dat is hetzelfde).
Na drie pogingen heeft DPD het pakket afgeleverd maar er bleek maar één veer in de gehavende doos te zitten.
Kilometers mail met de klantenservice die geen service is is nu, zo'n 7 weken na bestellen van de veren de moraal van het verhaal dat het mijn schuld is en ik het pakket niet had moeten accepteren. Ik was al blij dat het eindelijk bezorgd was en wilde verder met mijn auto. 
Op dag één van mijn melding wisten ze dat ik het pakket had ontvangen , dus geaccepteerd, anders had ik het natuurlijk niet geweten en ook niet de gevraagde foto's kunnen maken. Dan nog moet er WEKEN een onderzoek gedaan worden met DPD waaruit deze conclusie blijkt. Het is schandalig. DPD neemt haar verantwoordelijkheid niet, maar dan moet toch op zijn minst het bedrijf waar ik de veren gekocht heb dat doen, en ipv zeggen dat het ze 'heel erg spijt en zoek het verder maar uit' mij een veer naleveren en DPD op het matje roepen. Ik ben hun klant (nee . . .WAS hun klant).
Ik was royaal op tijd voor de APK met het bestellen van veren etc. Nu is het over een week gedaan met mijn goedgekeurde auto, dus mag ik er niet meer in rijden.

Maar goed, één achterveer is geleverd. Deze gemonteerd in plaats van de gebroken achterveer en op een gele KONI. Aan de andere kant de oude veer gemonteerd op een KONI. Dat gaat goed, het is in balans en de rijhoogte is links en rechts hetzelfde.
Aan de voorkant heb ik ook de gele KONI's geplaats met de veren die al onder de auto zaten, maar de rijhoogte aan de voorkant is nu veel te hoog. Geen gezicht! Daarnaast is de ophanging aan de linkervoorzijde heel luidruchtig. Een kloinkend geluid etc bij bochten en inveren. Ik denk doordat de hoek waarmee de aansdrijfas naar de fusee gaat niet meer klopt (te groot is). 't Zal de homokineet wel zijn die ik hoor.

Hier ga je de APK niet mee winnen. 
Ik ga morgen maar even vragen of ik 'm met twee gele KONI's achter en twee originele schokdempers voor mag brengen.
Het is niet optimaal, maar in elk geval per as gelijk, en er is mee te rijden. 
Ik blijf veren en dempers wisselen zo, maar in dat geval wissel ik ze terug zodat ik in elk geval een geldige APK heb en kan rijden.

De KONI schokdempers zijn eerder gebruikt op mijn B4 passat (ook 1.8, ook station). Daarop stonden en zaten ze goed.
Ik heb de indruk dat de bovenste veerschotelconstructie in de constructie van de B3 lager zit dan die bij de B4.
Kan dat kloppen? Wat moet ik hebben om de boel goed te krijgen? Of zijn de schokdempers van de B3 korter?
Dat kan bijna niet want volgens KONI zijn deze schokkers voor zowel de B3 als de B4.
Zijn bovenste veerschotel en bovenste rubberstuit van de B4 anders (platter) dan die van de B3 en ben ik er als ik de B3 spullen vervang door die van de B4? Op de B4 bleef de hoogte wel hetzelfde na vervangen van de 'als origineel' Monroe schokdempers door de KONI's met gebruikmaking van de veren die daar toen opzaten.

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 10 september, 2018, 06:57
Wat een gedoe allemaal. Je had beter een paar gebruikte veren van een sloper kunnen halen. Waarschijnlijk goedkoper en gelijk de juiste. Het gebonk wat je linksvoor hoort is of onjuiste montage van de bovenste veerschotel, of je toplager heeft het begeven. Dit geeft allebei zo'n geluid. Succes met de APK
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: 35i-cruiser op 10 september, 2018, 19:42
Autodoc...tja mij hadden ze ook eens goedkoper spul gestuurd dan ik besteld had want lag niet op voorraad... werd niks gemeld of verrekend, alles terug gestuurd...

Apk mag met verschillende merk dempers voor/achter.

Er bestaan verschillende veerschotels/lagers. Wellicht dat daar de bonk vandaan komt...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 10 september, 2018, 19:56
Dank voor jullie reacties.
Naast het merk schokdempers zijn het dempers met verschillende dempingskarakteristieken.
Slappe originele 'fietspompen' en stugge gele Koni 'sportschokdempers.'

Op de schokdemper na heb ik alle onderdelen die ik had hergebruikt. Schotels en lagers dus.
Het kan maar op één manier in elkaar en zit goed in elkaar.
Er kraakte niets en de rijhoogte was OK met de originele schokdempers.
 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 10 september, 2018, 21:19
Ga er even voor zitten, het is een heel verhaal en plaatjesboek geworden.
Moraal van het verhaal: ik heb de oorzaak van het hoogteverschil tussen origineel en koni gevonden, maar nog niet de oplossing.

Op een gegeven moment ga je echt aan jezelf twijfelen.
Ik heb afgelopen weekend de boel in elkaar gezet zoals ik het uit elkaar heb gehaald.
Zo ziet het er aan de onderkant uit.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536606847496IMG-5893%20(1024-768).jpg)

Zo aan de bovenkant
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536606867496IMG-5894%20(1024-768).jpg)

met de aanslag erop zo.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536606886496IMG-5895%20(1024-768).jpg)

Als je de bout die helemaal bovenop komt aandraait zit de aanslag op de 'sleufmoer' die op het toplager komt, maar er zit dan ruimte tussen het plaatwerk en die aanslag. Bij opkrikken van de wagen waarbij het wiel komt te hangen trek je die aanslag dus naar beneden.
Dit is toch niet OK? Zo zat het in elkaar.

Iets anders dan in de B4
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536606916496IMG_5896.JPG)
tov de B4 komt bij de B3 boven de veerschotel (nr 5) dat ringlager (nr 6), maar daarna EERST het toplager (nr 8) en daarboven de moer om het toplager mee vast te zetten (nr 7). Dat zaakje dan in de wagen zetten en daarna van bovenaf de aanslag (nr 9) en de moer (nr 10) erop.

Klopt dat? Dit is in elk geval wel zoals ik het uit mijn passat B3 heb getrokken en identiek weer opgebouwd.
mn het feit dat de aanslag (onderdeel 10) niet strak tegen het plaatwerk zit vind ik heel vreemd. Ik heb er niet op gelet hoe dit zat toen ik het demonteerde. Wat is hier aan de hand? Zit dit goed?

Moet de moer (nr 7) bij de B3 toch óók onder het toplager???
Net zoals bij de B4 dus, en zit mijn toplager er op de kop in dan?

Zoals ik het nu heb is wel exact zoals het zat.....

Hoe langer ik er zelf naar kijk hoe meer ik begin te denken dat ik de boel in de zelfde volgorde moet opbouwen als in het plaatje van de B4, en dat mijn toplager OP DE KOP is tussengebeouwd. Als je 'm omdraait zit de boel na montage van de aanslag (nr 9) waarschijnlijk WEL strak vast. Dit klopt niet! (maar 't is wel zoals het zat .....)

EDIT:
Net nog even de zooi weer uit elkaar getrokken.
Het zit toch echt wel in elkaar zoals het hoort
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536611635496IMG-5898%20(1024-768).jpg)
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536611654496IMG-5899%20(1024-768).jpg)

De volgorde van opbouwen zoals het zat en ik het heb gedaan is dus anders dan bij de B4 poot.
rubberstuit om de plunjer, daarop een ringetje, daarop de bovenste veerschotel, daarop het toplager, daarop de mooer om het toplager te borgen, dat inbouwen in de wagen, daarop de aanslag en dan de moer. 
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536611675496IMG-5900%20(1024-768).jpg)

Voor het verschil in lengte denk ik dat ik de reden ook heb.
De KONI is een paar cm langer tussen de bevestiging bij fusee en de onderste veerschotel.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536611742496IMG-5903%20(1024-768).jpg)
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536611718496IMG-5902%20(1024-768).jpg)
Dit verschil is dus een werkelijk verschil. Om 'm lager te krijgen zal
- ik een kortere veer moeten hebben, OF
- een bovenste veerschotel met minder hoogte, waardoor de bovenzijde van de veer het verschil in lengte tussen de poten hoger komt te zitten. Moet ik die van de B4 dan hebben? Daarop zaten de schokdempers goed met originele veren.
Dit is de totale hoogte van de schotel en toplagergedeelte van mijn B3.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1536611758496IMG-5901%20(1024-768).jpg)
Dit ga ik niet op korte termijn oplossen, dus ik denk dat ik de boel maar weer terug ga zetten op de originele fietspompen, lagers even lekker invetten en dan zal het gekraak ook wel verleden tijd zijn. In feite dan na 4x schokdempers wisselen terug naar wat ik had.  :neutral:
Dan na de APK eens bedenken hoe ik de KONI's eronder krijg met de wagen op de goede hoogte.

Nog een paar vraagjes na al deze plaatjes.
- KLOPT HET DAT DE BOEL MET SPELING AAN DE BOVENZIJDE IN DE AUTO HANGT ??
Zie een van de eerste foto's. Er zit zo'n 5-10 mm ruimte tussen plaatwerk en de onderkant van de aanslag (onderdeel 9).
Klopt dat? Hoort dat?
- Mag de auto met slappe voorschokkers en stevige achterschokkers door de APK (wel per as identiek)
- Niet voor nu, maar mag je de voorveren inkorten door aan de onderkant een halve winding af te slijpen om de gewenste rijhoogte te verkrijgen? Uiteraard aan beide zijde hetzelfde stuk amputeren , of is dit een onwettige aanpassing?
De veer zal er ook iets stugger door worden (want korter), maar dat is op zich zeker geen probleem.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 15 september, 2018, 19:41
Dat met de toplager/veerschotel van de B4 gaat 'm niet worden.
Ik heb wel twee nieuwe veerpoot/lagersetjes met hulsmoer besteld.
Voor die 20 Euro weet ik dan wel zeker dat ik weer nieuwe kraakvrije lagers heb.

De Koni schokdempers zijn een stukje langer dan de originele schokdempers waardoor de toename in hoogte is verklaard.
Ik zal dit verschil moeten compenseren door veren te kopen die als de wagen op de wielen staat zo'n 3 - 5 cm korter zijn dan de veren die ik er nu onder heb. Maar hoe ga ik erachter komen welke veren dat zouden moeten zijn?

Net zoals met de achterveren worden verschillende lengtes van veren in onbelaste toestand opgegeven, maar dit hoeft helemaal geen verschil in belaste toestand op te leveren. Een lange slappe veer zakt waarschijnlijk tot dezelfde lengte in als een korte stuggere veer. 

Wie weet raad?
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 16 september, 2018, 12:17

die mooie gele koni 's zou  ik houden.  maar zijn iets te lang.
Zit er maar 1 ding op en dat is een winding van de veer eraf slijpen.
Nadeel is wel dat je veerring nog stugger word.
En  ja dat vinden oude mannen  :neutral: ( ik  dus)niet fijn meer.
Behalve veel werk , heb je weinig te verliezen. De spullen heb je immers, voor de handel verkoop brengt het niets op, en je moet duur terug kopen.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 16 september, 2018, 13:40
Dat inkorten van de veer was inderdaad ook mijn idee, maar de onderste winding van de veer vlakt weer wat af waardoor de veer wat mooier in de veerschotel past.  Als ik die laatste winding eraf haal vrees ik dat de veer niet mooi in de veerschotel ligt en er mogelijk ook nog wel eens uit zou kunnen springen. Daarnaast weet ik niet of de APK-meneer het eens zal zijn met een afgslepen veer. 
Het liefst zou ik twee kortere veren kopen, maar ik heb geen idee welke ik dan zou moeten hebben. Heel misschien gaat de plattere bovenste veerschotel van de B4 nog passen onder het veerputrubber van de B3 . .
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 17 september, 2018, 23:24
Heb hier geen ervaringen mee, maar mischien is het wat voor jouw probleen op te lossen.
Verlaagde veerschotels?
https://www.marktplaats.nl/a/auto-diversen/tuning-en-styling/a1172428667-verchroomde-verlagings-bussen-vw-passat-35i.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr&casData=i5V_LBJ1V4t0txnQpJ1LHkC1HFQfeRSb5bdXC5QHUAYTnC_vTV9pkuYHfR4RFcJw5Wszg2KxcU37tCa43K8pHxILSFrG1-P5CCmMjI2--XKcyoqAamPvINMP6izl8lVXVbjUgdX5EKooiDi54VOC-_T_88t02Intu4UoZXknmvlQBFwaeISfnk_bY8iRXf9Um7LenfUnYhPN4r3Buwbx5-cyw-P2UZYKNbtxKqKX1VCJ_8lZt-LkQ0LO9a1Y_zz74WeVqB4SipofXC36hTm6l0o5KA95rw5hMnfw1oVVzry1LeXVjIQMhLYyODfe5jL_peoB1JFMDNnrVPjb3Xxcs-EZcfQI5WuY1s4OdthDtZ_bxLF7_PhPLbJNOm5Sk5Zihd5VpUoOf-fUqiJQSVudkqx_dc9820FG6Wjam2m4B74jSFpYBNcF59KLHIDpi1_B-XvzSSnoLdluKXQBnoafPo_vTbz86CHKa-Gv4jKnjR0tJb_VzT4tAVpcia1wblSwbF0mpRbxSdv554UTrn0Fe2dYg0X_HQOtF2NVyic8eQ4dGYeaDydCsRqjWvg7RVJ_S_ep4y2aqfW_oYfFVehPqfyx9OItg0qHQ9jMFA7FvxY
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 17 september, 2018, 23:43
Dank voor de suggestie. Ik heb even een mail gestuurd met de vraag hoe dit gaat werken en of de afbeelding klopt met de werkelijkheid (of illustratief is) Het gat lijkt me nogal groot. Ik denk dat het de bedoeling is dat het rechstreeks tegen de stalen schijf aankomt die onder het veerpootrubber zit. Dan scheelt het inderdaad de hoogte die de originele veerschotel 'teveel' heeft in mijn geval, dus dan zou ý 'm net kunnen zijn.  Als het gaat werken werkt het. Ik laat het zeker weten.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 22 september, 2018, 15:52
En ben je al wat verder? Ben wel nieuwsgierig of de auto inmiddels weer rijdt..
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 22 september, 2018, 15:59
Nee, ik ben er nog niet mee verder.  Ik heb alleen in het weekend tijd om naar de onderdelenshop te gaan en sleutelen moet ook in de avonduren of in het weekend.
De veerschotel van de B4 past niet 'zomaar' onder de veerpootrubber/toplager van de B3. Daarnaast is de diameter van de veer van de B4 aan de bovenzijde smaller dan die van de B3, dus alleen de veerschotel uitwisselen gaat niet. Ik weet ook niet of de veer van de B4 korter is. Als dat zou zou zijn zou ik de B4 veer en schotel monteren onder het B3 toplager/rubber, maar ik weet dus niet of dat gaat werken.
Wat ik nu ga doen is de 'kerstklok' van de veerschotel van de B3 afslijpen en deze vervangen door een ronde vlakke plaat met een gat in het midden. Hierdoor komt het gedeelte waar de veer in rust hoger te liggen, dus dichter naar het rubberdeel toe. Ik denk dat daat 2 cm mee te winnen zan zijn. Het verschil in lengte van de schokdempers is ook maar iets van 2 cm, dus mogelijk is het daarmee opgelost.
Ik ga uitereraard hier posten wat het resultaat gaat worden. Ik was liever voor een (betaalbare) kant-en-klaar oplossing gegaan, maar die lijkt er niet te zijn, dus een hobbyproject wordt het wel.  :neutral: 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: 35i-cruiser op 23 september, 2018, 10:30
Moet jij niet  deze rubbers   (https://www.winparts.nl/onderstel-aandrijving/veerpootlager-rubber/volkswagen/passat-variant-3a5-35i-bouwjaar-1988-02-1997-05/c669-492-12600/veerpootvoering-01117-febi/p124224.html) hebben? Die zitten namelijk op mijn B3...
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 23 september, 2018, 11:55
Die horen er officieel niet op.
Die zijn voor de B4.
Ik ben wel het volgende tegengekomen.
https://www.verlagings-veren.nl/contents/nl/d522_verlagingsveren_volkswagen_passat_35i.html
verlagingsveren die gebruikt dienen te worden bij behoud van de originele schokdempers.
Verlaging is 35 mm, en dat zal een heel eind zijn wat mijn wagen nu te hoog staat aan de voorkant.
Nogmaals vraag me niet waarom.
Maar goed, als ik deze kortere veren op de vooras monteer zal ik een heel eind de goede hoogte terugkrijgen en de verhoging die om een of andere reden optreedt igv montage van de KONI's opheffen.

Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: 35i-cruiser op 23 september, 2018, 19:43
Het zat toch echt op de originele veerpoten voor ik de schroefset monteerde  :lol: :lol: :lol:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 23 september, 2018, 20:18
Ja, ik geloof je wel, maar het hoort niet. De veren die je daarbij had horen ook op de B4 dan.
De inwendige diameter van de B4 veren is kleiner dan die van de B3. De B3 veren passen niet op de B4 schotels en vice versa.
Maar nu een schroefsetje hebt is het verleden tijd. ;)
Ik hoop dat mijn geklier met die dingen ook een keer klaar is en heb goede hoop dat het met de verlagingsveren gaat lukken.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jetta16v op 23 september, 2018, 22:21
De B3 heeft 2 types bovenschotels en daardoor ook 2 type veren .
Dus als jij een late versie hebt dan heb je de "kleine" veerpootlagers en de vroege versie heeft "grote" veerpootlagers .
Slijpen in veerschotels vind ik persoonlijk prutswerk van de bovenste plank .
Koop gewoon alletwee de types veerschotels en toplagers , de verkeerde kun je altijd terugbrengen , mits je de bon nog hebt .
Slijpen en of lassen aan een ophanging is voor mij een zware no-go iig en bovendien nog gevaarlijk ook
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 23 september, 2018, 22:31
Ja, ik ga het inderdaad niet doen. Met goed laswerk is het net zo stevig als origineel hoor. Daarnaast komt de kracht recht op het lasvlak en niet zijdelings, dus dat zou wel goed gaan, maar de belangrijkste reden is dat de winst te klein zal zijn en de boel nog te hoog zal blijven staan.
Ik ga voor de-35 mm veren, waarmee ik het probleem naar verwachting op een goede manier ga oplossen. Zie latere post.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 29 september, 2018, 22:09
Het vervolg op het verenmysterie.
Gisteren de veerset opgehaald die gebruikt kunnen worden op de originele schokdempers en hierbij voor 35 mm verlaging zorgen.
Deze veren zijn eigenlijk om van die 'doorgezakte wagens' mee te maken, maar ik heb ze gekocht om het teveel in hoogte aan de voorkant terug te brengen tot enigszins normaal. 
De veren zijn onbelast een enorm stuk korter dan de originele veren.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1538251099496IMG-5982%20(576-768).jpg) 
In gemonteerde toestand kom ik nu inderdaad weer op de originele hoogte uit.
Waarschijnlijk 1 cm lager dan de hoogte met de originele schokdempers/veren, maar dat is prima zo.
Als de auto beladen is met bagage en passagiers staat deze perfect vlak.
En de wagen is weer heerlijk stug. :mrgreen:
Op de B4 was het met originele veren mooi in balans met alles op de hoogste demping.
De B3 is (waarschijnlijk door de verlagingsveren) aan de voorkant iets stugger dan achter, dus tegen de tijd dat ik er weer in mag rijden zal ik de demping aan de voorkant stapsgewijs verlagen tot de boel mooi in balans is.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1538251130496IMG-5994%20(1024-577).png)
Binnenkort het andere APK dingetje nog doen (rem gangbaar maken) en dan kan ie weer naar de APK.
 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 07 oktober, 2018, 15:32
http://e10check.wpengine.com/auto/volkswagen/
Onze Passats staan er niet bij, maar als een Golf IV al niet tegen E10 kan is dat voor die van ons waarschijnlijk ook.
De huidige brandstoffen op Shell V-Power en BP Ultimate na bevatten al tot 5% ethanol.
Een Passat zal daar op zich prima op rijden, maar lopen we risico dat bapaalde delen gaan oplossen als we straks niets anders meer kúnnen tanken dan E10?

't Zal met de sterk oprukkende milieumafia een kwestie van een paar jaar zijn voordat E10 de brandstof zal zijn met het laagste percentage ethanol.
Gaat dat een specifiek probleem opleveren voor onze bolides?
Alleen een dichtgeslibt brandstoffilter vervangen zal het probleem niet zijn, ik doel meer op rubbers etc.
https://fehac.nl/benzine-e10-en-het-brandstofsysteem-van-klassieke-voertuigen/
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 07 oktober, 2018, 21:07
http://e10check.wpengine.com/auto/volkswagen/
Onze Passats staan er niet bij, maar als een Golf IV al niet tegen E10 kan is dat voor die van ons waarschijnlijk ook.
De huidige brandstoffen op Shell V-Power en BP Ultimate na bevatten al tot 5% ethanol.
Een Passat zal daar op zich prima op rijden, maar lopen we risico dat bapaalde delen gaan oplossen als we straks niets anders meer kúnnen tanken dan E10?

't Zal met de sterk oprukkende milieumafia een kwestie van een paar jaar zijn voordat E10 de brandstof zal zijn met het laagste percentage ethanol.
Gaat dat een specifiek probleem opleveren voor onze bolides?
Alleen een dichtgeslibt brandstoffilter vervangen zal het probleem niet zijn, ik doel meer op rubbers etc.
https://fehac.nl/benzine-e10-en-het-brandstofsysteem-van-klassieke-voertuigen/


Afgelopen zomer met de B3 naar Roemenië op vakantie geweest en alleen maar E10 getankt. Was totaal ruim 5500 km en dat ging probleemloos. Wellicht bij langdurig gebruik slecht voor de motor, ik heb er in ieder geval geen problemen mee gehad
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 07 oktober, 2018, 21:34
Goed te horen dat het rijden inderdaad geen probleem gaat opleveren. Je hebt toch een paar weken op 'pure' E10 rondgereden dan, dus dat geeft moed. Als er ook geen rubbers oplossen moet ie het kunnen hebben dus. Maar zoals de FEHAC al suggereert stel ik overstappen op E10 zo lang mogelijk uit. 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 12 oktober, 2018, 15:52
Nou, het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, en vragen en discussie op het forum opgeleverd, maar het is na 2.5 maand niet mogen/kunnen/willen rijden dan toch gelukt.
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1539352050496unnamed.png)
Morgen nog even de boel laten uitlijnen en dan kan ie er weer een jaartje tegen.
Gelukkig nog net op tijd klaar voor de 35i Autumn Meet & Greet.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 13 oktober, 2018, 19:39
Dit is 'm geworden.

(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1539452113496IMG-6115.PNG)

De boel is vandaag keurig symmetrisch uitgelijnd en de 16" steelies met ROF winterbanden zitten er ook weer onder.
't Was wel zweten bij de huidige buitentemperaturen.  :mrgreen:

Aan de achterkant zijn 20 mm spacers geplaats waardoor de spoorbreedte per as nagenoeg gelijk is.
Met de originele 14" wielen viel het niet niet eens zo op, omdat die vrij diep binnen de carrosserie vielen en er redelijk veel ruimte om de band was, maar met grotere, bredere wielen vind ik het verschil van 5 cm in spoorbreedte te opvallend aanwezig.
Zo is het beter. Die 5 mm verschil die er per kant nog is zie je niet.
 
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1539452218496IMG-6116.PNG)

Hij ligt nu met de spullen die ik van mijn B4 had gehaald voor ik die naar de sloop heb gebracht als de spreekwoordelijke plank op de weg. Net zoals dat met mijn good old B4 het geval was.
Wat is autorijden zó toch leuk.  :clap:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 13 oktober, 2018, 23:38
16 inch  waar heb je die dan vandaan?  van welke auto zijn die?
Gefeliciteerd dat de auto goedgekeurd is, Wat een gezeik voor het zo ver was.
Maar staat er zeer  :bow:
netjes bij.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 14 oktober, 2018, 09:18
Gefeliciteerd!  :clap: , nu weer lekker sturen  :drive:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 14 oktober, 2018, 12:23
Dank voor jullie felicitaties. Het is inderdaad een heel gezeik geweest, maar aan het eind van de rit zijn het gelukkig de leuke dingen die je onthoudt, en zeker als je er een fijnere auto aan overhoudt. De wielen komen van een Astra. Als ik me niet vergis de Astra H. Zelfde steek, maar het naafgat heb ik iets moeten ruimen om het op Passat te kunnen krijgen. 0.5 mm maar of zo. Het stelde niet veel voor. J en ET waarden zijn ook mooi voor op een Passat.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 30 oktober, 2018, 19:00
Ik zou het nog steeds liever op de bank hebben, maar bij gebrek daaraan is dit dan ook wel weer mooi.  :cheers:
(http://www.passat35i-forum.nl/forum/adkimages/1540922355496IMG-6238 (1024-768).jpg)
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 30 oktober, 2018, 21:02
Gefeliciteerd, ik hoop binnen 1 a 2 weken het dubbele aan te tikken, zit nu op ongeveer 199.400
Zelfs dat is voor een B3 nog een relatief lage km-stand. We kochten onze B3 5 jaar terug met 128k.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: jomarini op 30 oktober, 2018, 23:04
gefeliciteerd en nog vele km :drive:, wel even tanken binnen kort he
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 31 oktober, 2018, 21:08
al gedaan  :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: catch me op 29 december, 2018, 18:22
Denk Opel, of Renault  velgen, bij Opel zal de naafdiameter iets vergroot moeten worden, bij Renault  pasring
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 29 december, 2018, 20:35
Vlgens mij is dit een antwoord op een hééél oude vraag.
Het antwoord op de vraag had ik ook al gegeven.
De 16"stalen wielen komen van een Astra H.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 12 mei, 2019, 19:16
Is er een how-to voor het verwijderen van het elektrische schuifdakje zoals het oa in mijn B3 1.8 GL zit?
De bekleding begint nu wel heel massaal los te laten. Ik ga het niet meer redden met lokaal een stukje vastplakken, dus wil de hele bekleding verwijderen en opnieuw vastplakken. Daarvoor moet wel het hele ding er even uit. Wie weet raad?

Dit is 'm niet he?
http://www.passat35i-forum.nl/forum/index.php?topic=3829.msg113893;topicseen#new
Ik zie geen foto's, maar heb het ook niet over een dakraam, maar een stalen schuifdak.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 06 augustus, 2020, 23:00
En toen was het bloedheet en . . . . gaf de accu de geest.
Normaliter een winterdingetje, maar juist ook 's zomers kunnen ze in één keer de brui eraan geven.
Inmiddels een nieuwe https://bogijn.nl/onderdelen/artikel/4451/yuasa/ybx3063/accu-batterij geplaatst, dus 't zou weer 5 jaar moeten kunnen starten.  :mrgreen:
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 11 september, 2020, 14:59
Het is niet meer zo druk hier he.
Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het steeds minder voorkomend worden van 35i Passat.  :sad:
Mijn Passat is weer een jaartje apk-gekeurd.  :clap:
Het enige dat gedaan moest worden is het vervangen van een kapotte homokineethoes.  :dancing:
Valt dus wel mee.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Vincent86c op 12 september, 2020, 07:52
Gefeliciteerd met de APK. Die van ons moet over ruim een maand weer voor de APK. Ben benieuwd wat daar uit komt.

Het is niet meer zo druk hier he.
Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het steeds minder voorkomend worden van 35i Passat.  :sad:
Mijn Passat is weer een jaartje apk-gekeurd.  :clap:
Het enige dat gedaan moest worden is het vervangen van een kapotte homokineethoes.  :dancing:
Valt dus wel mee.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 12 september, 2020, 11:15
Thx.
Ik vind het ook altijd zo'n 'billen bij elkaar dag' en met enige angst een telefoontje afwachten.
Definitieve afkeur is voor mijn wagen nog làng niet aan de orde, maar het is altijd wel de vraag wat er gevonden wordt en met name wat de reparatie gaat kosten als het door een hobbysleutelaar niet zelf te doen is.  Met een beetje pech is het honderden Euro's, maar dat viel deze keer dus wel weer mee. 
Alvast succes met jouw APK!
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: Roger op 18 oktober, 2021, 20:20
weet iemand toevallig de cataloguswaarde uit 1991 van mijn Passat (1.8 GL)?
Ik kan genoeg 'tools' vinden voor de cataloguswaarde van nieuwere modellen, maar nergens een cataloguswaardelijst van 'de oudjes' vinden 
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: johanVW op 22 februari, 2022, 10:47
op marktplaats. kom je die boekjes nog wel eens tegen.
Titel: Re: Roger's 2e 35i Passat (B3; Variant, 1.8 GL)
Bericht door: johanVW op 22 februari, 2022, 10:50
ja dat is het wel
je hemel moet er idd uit om erbij tekunnen

Is er een how-to voor het verwijderen van het elektrische schuifdakje zoals het oa in mijn B3 1.8 GL zit?
De bekleding begint nu wel heel massaal los te laten. Ik ga het niet meer redden met lokaal een stukje vastplakken, dus wil de hele bekleding verwijderen en opnieuw vastplakken. Daarvoor moet wel het hele ding er even uit. Wie weet raad?

Dit is 'm niet he?
http://www.passat35i-forum.nl/forum/index.php?topic=3829.msg113893;topicseen#new
Ik zie geen foto's, maar heb het ook niet over een dakraam, maar een stalen schuifdak.