Recente berichten

[01 april, 2024, 21:31]

[04 december, 2023, 17:05]

[30 november, 2023, 21:40]

[06 oktober, 2023, 23:25]

[27 juli, 2023, 11:59]

[22 april, 2023, 20:03]

[26 januari, 2023, 17:56]

[10 januari, 2023, 23:07]

[10 januari, 2023, 22:40]

[29 december, 2022, 14:18]

[24 december, 2022, 16:29]

[18 oktober, 2022, 20:16]

[12 augustus, 2022, 23:53]

[04 augustus, 2022, 08:43]

[20 juli, 2022, 21:01]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
19 april, 2024, 14:53

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Auteur Topic: [How-to] Het correct aansluiten van mistlampen voorzijde  (gelezen 6501 keer)

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Moses35i

  • Administrator
  • 35i Uberspammer
  • ***********
  • Berichten: 8153
  • Karma: +42/-1
  • Woonplaats: irgendwo
[How-to] Het correct aansluiten van mistlampen voorzijde
« Gepost op: 04 maart, 2010, 11:12 »
We kennen het allemaal. Bijna iedereen op het Passat35i-forum heeft mistlampen welke na monteren en aansluiten direct correct werken. Helaas zijn er een aantal modellen (voornamelijk de CL modellen) welke geen bekabeling hebben voor de mistlampen aan de voorzijde. Meestal worden deze dan wel gemonteerd en aangesloten op de bestaande bekabeling van de standaard verlichting (dimlicht). Dit is echter niet volgens de regels en kan je een boete van €90 opleveren. Da's allereerst zonde van je geld (en je vrije tijd om de boete in ontvangst te nemen) en het hoort niet op die manier aangesloten te zijn.

Ik zelf heb hier gedeeltelijk ervaring mee (gelukkig zonder boete en kreeg een fikse waarschuwing hiervoer. Ik moest met gecorrigeerde bekabeling en werking mij binnen 14 dagen melden bij het bureau in Burgum. Da's dus goed gegaan).

Voor degenen die met hetzelfde probleem zitten en al wel de mistlampen hebben gemonteerd, volgt hier een How-To-Do om dit helemaal correct aan te sluiten.

Wat heb je nodig:

1. Diverse stukken bekabeling in redelijke dikte. Niet te dun, de bekabeling kan warm worden, dus Rood/Zwart voor Speakers van 1,5 mm2 zou voldoende moeten zijn maar beter is voor 2 mm2 te gaan.

2. Soldeerboot met tin+harskern en krimpkous OF verbindigs hulsen voor de kabeltang en de kabeltang zelf.

3. Stekkertje wat in de achterzijde van de zekeringkast past met onderdeelnummer N 906 844 05 (anderen passen absoluut NIET!)

4. Relais 53 of een standaard werk-relais. Beiden werken goed.

5. Ongeveer 30-45 minuten van je vrije tijd

Ok, Let's get on with it! Het is niet echt moeilijk. Met wat geduld en eventueel met behulp van iemand die thuis is in de electro van de Passat 35i B3 kun je dit vrij gemakkelijk aanleggen en aansluiten.

De Ho-To-Do zelf:


Op het bovenstaande plaatje zie je de achterzijde van de zekeringkast. De pijl geeft aan waar straks het stekkerje in moet worden gezet.

Eerst neem je de zekeringkast los door de witte klemmen los te nemen en te verwijderen of weg te draaien. Vervolgens til je de zekeringkast iets omhoog en kun je deze naar je toe kantelen. Forceer hierbij niets en neem hier rustig de tijd voor.



Dit is het stekkertje wat je nodig hebt. Deze kost €0,30 bij de dealer of je plukt er eentje uit een sloop passat (wat ik heb gedaan, was te lui om naar Leeuwarden te rijden... schande Moses!!)



Imiddels is de stekker aagesloten op de kabel welke je vanuit de ruimte onder het dashboard nog moet doortrekken naar de motorruimte.



Trek nu de stekker A2 uit de zekering kast. Dit is aan de linker achterzijde van de zekeringkast en is de 2e gele stekker. Schuif eerst de pen aan de rechterkant van de zekeringkast naar buiten toe. Doe je dit niet dan komt de stekker niet los en gaat de zaak mogelijk zelfs stuk. Dat wil je niet dus vergeet dit niet.



Prik nu de net gemaakte bekabeling met stekker in positie A2-8 (zie eerste foto)van de gele stekker en zorg dat deze netjes op zijn plaats klikt. Als je er voorzichtig aan trekt, moet deze vast zitten.
Plaats nu stekker A2 terug op de zekeringkast en schuif de pen aan de rechterkant weer op zijn plaats. Controleer voor de zekerheid even of stekker A2 goed vastzit en niet los kan gaan.



Voer nu de net aangesloten kabel door een van de doorvoertules naar de motorruimte toe. Soms past hij door een bestaand gat maar beter is om hiervoor 1 van de ongebruikte tules te gebruiken.

Als je dit gedaan hebt kun je de zekeringkast weer terug op z'n plaats monteren en de witte klemmen weer vastzetten. Forceer niets en zorg ervoor de bestaande en nieuwe bekabeling niet klem/knel komt te zitten, dit in verband met eventuele kostsluiting en dat wil je natuurlijk niet.



In de motorruimte knip je de kabel netjes af op een cm of 20 en koppel je twee langere draden aan die lang genoeg zijn om via de bestaande kabelbomen naar de mistlampen geleid te kunnen worden. De koppeling soldeer je en bescherm je met wat krimpkous of je gebruikt verbindingshulzen met de kabeltang om dit te koppelen.

Zoek nu de draad die vanaf de mistlamp mogelijk nog op de bestaande bekabeling van je dimlicht of standslicht is gemonteerd en neem deze los. De bruine kabel van de mistlampen kun je laten zitten op de massa. De wit/gele en wit/grijze bekabeling van de mistlamp sluit je nu aan op de zojuist aangelegde bekabeling. Als je alles compleet hebt aangesloten isloleren en netjes wegwerken/vastzetten. Je bent nu klaar onder de motorkap.



Hierboven wordt de voorzijde van de zekeringkast getoond. Op positie 10 komt straks het werk-relais of relais 53.



Dit stekkertje met grijs/blauwe kabel zit nu nog op positie 10 maar als je geluk hebt is deze niet meer aangesloten (maar dan werkt je mistachterlicht dus ook niet). Zit deze stekker nog aangesloten, dan neem je deze los, isoleer deze met wat tape en stop je deze goed weg. Zit deze er niet meer in dan moet je deze toch even opzoeken en als deze aanwezig is even isoleren en alsog wegstoppen.



Neem nu een werk-relais en steek dat op positie 10 van de zekeringkast. Dit past maar op 1 manier. Past het niet, dan heb je een verkeerd relais. Niet forceren anders is de kans op een brandje of kortsluiting heel groot. Meestal past een standaard werk-relais (van je claxon of Xenon verlichting) goed zodat je deze kan gebruiken. Ik heb hier een standaard werk relais gebruikt bij gebrek aan beter.



Met dank aan Justin (bulldog) alsnog een origineel relais 53 gekregen. Dit is natuurlijk het mooiste toch? Geplaatst en past perfecto!



De mistlampschakelaar zelf is al volledig bekabeld. De 2e stand is de mistlamp aan de achterzijde en de 1e stand is voor de mistlampen aan de voorzijde. Geen zorgen over deze schakelaar. In alle modellen zit hier een volledige kabelboom achter welke naar de zekeringkast loopt (Stekker A2). Hier hoef je verder niets aan te doen of te wijzigen.



Zie hier het resultaat. Zoals je kunt zien branden alleen de mistlampen. Hierbij is de overige verlichting geheel uitgeschakeld. Met alleen stadslicht of stadslicht met dimlicht werkt het goed en tevens als je dat zou willen met grootlicht. Natuurlijk wel op contact zetten, anders werkt het niet :wink:

Aangezien deze VW Passat van voor 1994 is zijn deze combinaties toegestaan binnen de regels van de wegenverkeerswet. Helaas weet ome agent niets van deze regelwetgeving aangezien deze als sub-paragrafen in de wet staan en zij alleen de hoofd-paragrafen kennen. Dit staat dus ook niet in de boekjes welke de heren bij zich hebben als naslagwerk...

Als het lukt zal ik deze regelwetgeving ook nog hierbij zetten (als ik die kan terugvinden).

Weer een leuke update die ook nog eens zeer functioneel is  :wink:

Enjoy!

Comfort? Wat is dat? Bloed pissen zul je!

Offline vhuus

  • 35i Gebruiker
  • **
  • Berichten: 53
  • Karma: +0/-0
    • Fenomediaal communicatiebureau
  • Woonplaats: Den Ham
Re: [How-to] Het correct aansluiten van mistlampen voorzijde
« Reactie #1 Gepost op: 09 november, 2013, 19:26 »
Is er een mogelijkheid dat de foto's terug geplaatst kunnen worden?
Dit is voor mij een handige How to, aangezien ik mistlichten wil plaatsen.

Offline Moses35i

  • Administrator
  • 35i Uberspammer
  • ***********
  • Berichten: 8153
  • Karma: +42/-1
  • Woonplaats: irgendwo
Re: [How-to] Het correct aansluiten van mistlampen voorzijde
« Reactie #2 Gepost op: 09 november, 2013, 19:39 »
Bedankt voor het melden. Heb het inmiddels aangepast.

Heb je geen standaard bekabeling liggen voor mistlichten in de bumper? De meesten hebben die kant en klaar liggen. Een enkele B3 (zoals de mijne) heeft deze niet liggen.

Comfort? Wat is dat? Bloed pissen zul je!

Offline vhuus

  • 35i Gebruiker
  • **
  • Berichten: 53
  • Karma: +0/-0
    • Fenomediaal communicatiebureau
  • Woonplaats: Den Ham
Re: [How-to] Het correct aansluiten van mistlampen voorzijde
« Reactie #3 Gepost op: 09 november, 2013, 19:54 »
Ben er vandaag mee bezig geweest, maar zag zo geen bedrading liggen. Heb wel een GL uitvoering en relais 53 zit er al standaard in...

Offline Moses35i

  • Administrator
  • 35i Uberspammer
  • ***********
  • Berichten: 8153
  • Karma: +42/-1
  • Woonplaats: irgendwo
Re: [How-to] Het correct aansluiten van mistlampen voorzijde
« Reactie #4 Gepost op: 10 november, 2013, 08:45 »
Oke, dan kun je vast wel iets met deze how-to-do :wink:

Comfort? Wat is dat? Bloed pissen zul je!

Offline Roger

  • 35i Beginner
  • ***
  • Berichten: 275
  • Karma: +0/-0
  • Eindelijk die B3.
Re: [How-to] Het correct aansluiten van mistlampen voorzijde
« Reactie #5 Gepost op: 18 mei, 2016, 22:38 »
Goede How-To.
Ik heb ook de GL en als ik me niet vergis zit 53 daar ook al in, al heb ik momenteel nog geen mistlampen of zelfs uitsparingen daarvoor in de bumper (zie vraag bij de bekabeling van de mistlampen).

Als ik me niet vergis mag stadlicht (parkeerlicht) branden icm mistlampen voor.
Aleen mag de combi uiteraard niet bij 'normaal zicht'

Nu doet men daar tegenwoordig echt niet meer zo moeilijk over.
Sinds de invoering van de Volvo V20/S40 etc rijd iedereen maar met alles rond wat ie leuk vind, oranje lampen, oranje lampen aan de zijkant, tegenwoordig daglichtverlichting, bermverlichting, koplampen of zoeklichten die aan één kant uitgaan zodra je richting aangeeft. Of enkelzijdig aangaan als je gaat sturen . . . Geen gezicht allemaal, maar geeft wel aan dat het tegenwoordig echt niet zo nauw meer komt.

Wat ik wil doen is:
mistlampen icm parkeerlicht in de hoofdunits
evt gecombineerd met running lights (flauw brandende knippers)
Mogelijk alle lampen op de knippers na in geel uitvoeren, dus dan een grijze wagen met gele en oranje lampen (aan de voorkant)
Wat ook kan is het knipperlicht op de plaats van de mistlampen (net zoals ik bij mijn B4 had), maar ik denk niet dat dat mag, want de B3 heeft geen knippertjes in de zijkant. Is niet nodig aangezien je de originele knippers ook 'om de hoek' kunt zien, maar dat gaat niet op voor knippers op de plaats van de mistlampen.
Ik zie nog wel, maak er zowiezo weer iets leuks van, maar moet eerst eens zien hoe ik überhaupt mistlampen netjes in de bumper kan krijgen.
Als iemand weet hoe dat moet in een bumper waar de uitsparingen niet inzitten hoor ik het graag.
Peugeot 104 (1982),
Daihatsu Charade 1.3 TXi (1990),
Passat B2 Hatchback CL 1.8 (1988),
Passat B4 Variant CL 1.8 (ABS) 1995,
Passat B3 Variant GL 1.8 (RP) 1991.