Recente berichten

[01 april, 2024, 21:31]

[04 december, 2023, 17:05]

[30 november, 2023, 21:40]

[06 oktober, 2023, 23:25]

[27 juli, 2023, 11:59]

[22 april, 2023, 20:03]

[26 januari, 2023, 17:56]

[10 januari, 2023, 23:07]

[10 januari, 2023, 22:40]

[29 december, 2022, 14:18]

[24 december, 2022, 16:29]

[18 oktober, 2022, 20:16]

[12 augustus, 2022, 23:53]

[04 augustus, 2022, 08:43]

[20 juli, 2022, 21:01]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
24 april, 2024, 04:48

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Auteur Topic: [How-to-do] Autoruiten blinderen  (gelezen 4767 keer)

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bulldogs cabrio

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 2897
  • Karma: +0/-0
  • Woonplaats: Somwhere over the rainbow
[How-to-do] Autoruiten blinderen
« Gepost op: 06 december, 2010, 21:28 »
Ben druk met mijn vw forum bezig en kwam deze uitleg op internet tegen.
dacht deel hem effe met jullie ,altijd handig




Autoruiten blinderen is het beplakken van bepaalde autoruiten met een speciale folie. Deze folie bevat een tint, waardoor de autoruit donkerder wordt. Ramen blinderen wordt vaak gedaan omdat het bijvoorbeeld mooi is, warmte werend is, of omdat er om bepaalde redenen niet bij de auto naar binnen mag worden gekeken. Let op dat er een aantal wetten zijn voor het blinderen van ramen.
Hoe blinderen werkt

Het blinderen wordt in dit artikel uitgelegd in een aantal fases. Volg deze op voor een goed resultaat. Het blinderen geeft namelijk alleen bij erg secuur werken een resultaat waar je tevreden mee kunt zijn. Opnieuw beginnen is jammer van de tijd.
01 De ramen vrij maken of verwijderen

Als het raam kan worden verwijderd is het vaak makkelijker om deze te verwijderen, je kunt zo het raam makkelijk bewerken door het vlak te leggen. Vele ramen zitten tegenwoordig helaas gekit, zodat makkelijk verwijderen niet zomaar gebeurd is. Je zult daardoor het raam moeten laten zitten en het dus vanuit de auto moeten doen, het folie wordt namelijk aan de binnenkant van de auto op het raam geplakt. Om te beginnen neem je hiervoor alle onderdelen die in de weg zitten uit de auto weg. Het raam moet volledig toegankelijk zijn. Dit betekend vaak ook dat de plafond bekleding weg zal moeten. Ook het verwijderen van de stoelen en vele overige interieurdelen is vaak een vereiste om makkelijk te kunnen plakken.
02 Het folie op maat maken

Om de folie op maat te maken kun je deze het makkelijkste eerst tegen de buitenkant van het raam houden en dan rondom ruw afsnijden. Spuit het raam eerst nat met water, op deze manier blijft namelijk het folie een beetje tegen het raam kleven. Let er goed op dat de plakkant van de folie aan de juiste kant zit! Anders zal je straks tijdens het plakken het folie moeten draaien, waardoor het niet meer past. Na het ruw op maat maken aan de buitenkant, kun je op dezelfde manier het folie aan de binnenkant op precies de juiste maat maken. Maak het raam weer nat, om makkelijk te kunnen werken.
03 Het folie föhnen

Bij sommige erg bolle ruiten is het nodig om het folie eerst een bollere vorm te geven, anders krijg je plooien in het folie. Dit kan door deze met een föhn te bewerken. Ook dit doe je aan de buitenkant van het raam, aangezien deze bijna dezelfde bolheid heeft als de binnenkant, maar het veel makkelijker werken is. Hierbij moet goed worden opgelet dat je het folie niet te warm maak zodat het verbrand, maar bij een te koude temperatuur ontstaat weer geen bolheid. Dit is dus een kritisch puntje waar veel aandacht voor vereist is.
04 Het raam schoonmaken

Misschien wel een meest belangrijke punt, het schoonmaken van het raam. Zorg dat hij aan de binnenkant volledig vetvrij is en geen stof of andere deeltje bevat. Deze komen na het plakken namelijk heel duidelijk in beeld. Om te kunnen zien of de ruit goed schoon is kun je het beste het raam ook aan de buitenkant goed schoon maken. Zo kun je door de ruit heen kijken om te zien of hij echt schoon is. Zorg ook dat het folie niet vol met stofdeeltjes, deze deeltjes kunnen namelijk tijden het plakken ook makkelijk op de ruit terecht komen.
05 Het folie plakken

Als het folie een goede maat en bolheid heeft wordt het tijd voor het plakken. Hiervoor maak je de ruit nat met water dat een beetje afwasmiddel bevat. Dit gaat het makkelijkst doormiddel van een plantenspuit. Maak het raam goed nat, zodat je er zeker van bent dat er geen droge plakken meer zijn. Te nat kan niet. Maak nu een hoek van de folie los en spuit deze ook nat. Leg deze op de juiste plek en haal de rest van het folie in fasen van natspuiten en losmaken er af.
06 Het folie droogstrijken

Nu het folie volledig op de ruit is aangebracht gaan we beginnen met het droogstrijken. Dit doe je door vanuit het midden van het raam door middel van bijgeleverde spatel het water dat tussen de ruit en het folie zit er tussenuit te strijken. Zorg dat je hierbij constant oplet dat het folie recht blijft zitten en er geen bobbels meer overblijven of juist ontstaan. Doe dit liever te lang dan te kort, aangezien folie weer kan gaan bobbelen als het nog nat is. Zorg dus dat er zo veel mogelijk water weg is.
07 Nazorg

Als je klaar ben met het droogstrijken, zorg dan dat je de boel de eerst komende uren in de gaten houd. Mochten er namelijk nog bobbels ontstaan, dan heb moet je er snel bij zijn om deze op een zo goed mogelijke manier te kunnen herstellen.
Goed om te weten

Om ramen zelf te kunnen blinderen op een nette manier zul je enige handigheid en geduld moeten hebben. Ben je onhandig en heb je geen geduld, laat het dan doen door een vakman. Gebruik voor het blinderen een stukje kwaliteitfolie, hiermee zijn namelijk betere resultaten te behalen.
Links

infopolitie.nl over de regels en wetgeving rondom blinderen

http://www.infopolitie.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=740&Itemid=31
BMW E39 523i full options

Offline Riesh

  • 35i Beginner
  • ***
  • Berichten: 106
  • Karma: +1/-0
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #1 Gepost op: 06 december, 2010, 22:04 »
euh..

stoelen verwijderen etc ?  kweenie hoor, maar als dat nodig is kan je er beter niet aan beginnen  :mrgreen:

schoonmaken aan binnenzijde doe je het beste met veel vocht en een glaskrabber. op die manier ben je verzekerd dat alle rotzooi van de ruit is.
Oudere ruiten hebben vaak ook lichte krasjes, die maak je op die manier ook iets vlakker zo dat ze minder opvallen.

Offline bulldogs cabrio

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 2897
  • Karma: +0/-0
  • Woonplaats: Somwhere over the rainbow
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #2 Gepost op: 06 december, 2010, 22:28 »
Het verwijderen van stoelen hoeft natuurlijk niet,maar kan wel eens handig zijn,en is ook zo gebeurt in de meeste gevallen :wink:
BMW E39 523i full options

Offline Riesh

  • 35i Beginner
  • ***
  • Berichten: 106
  • Karma: +1/-0
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #3 Gepost op: 11 december, 2010, 20:58 »
tsja, ik heb dat nog nooit gedaan hoor.

ramen verwijderen ook niet:
Je legt ze plat neer en daardoor pakken ze veel meer stof dan wanneer ze rechtop zitten in de auto.

Offline 35i-cruiser

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 3978
  • Karma: +9/-0
  • Woonplaats: Wageningen
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #4 Gepost op: 28 maart, 2011, 22:47 »
Als ik dit goed lees mag je dus blinderen mits voldoende licht doorlating? Vertrouw deze site meer dan particuliere website :p
35i: Geschikt voor alle leeftijden.
-Passat '93 wanneer droog/geen pekel                                     -Golf 1 cabrio '84 voor mooi weer
-Honda Pan European ST-1100 ABS/TCS '93 voor mooi weer      -Volvo V40 T4 '97 motorrevisie project          -Seat Arosa '00 daily

Offline Moses35i

  • Administrator
  • 35i Uberspammer
  • ***********
  • Berichten: 8153
  • Karma: +42/-1
  • Woonplaats: irgendwo
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #5 Gepost op: 29 maart, 2011, 08:40 »
Je mag de ruiten blinderen behalve de voorruit en de ruit aan bestuurders en passagiers zijde.

Volgens een stukje test in de Wet Verkeersregels en Bepalingen mogen voorwerpen het zicht niet belemmeren; in het bijzonder de voorste zijruiten en de voorruit zelf. Hier valt folie helaas ook onder.

Ik zal kijken of ik dat stuk tekst nog terug kan vinden.

De rerst mag je zo donker maken als je wilt.

Edit:
http://www.tuning-gids.nl/auto_ramen_tinten_raamfolie_tintfolie.htm

Hier een kort uitleg

Ga er vauit dat de hermandad de regel over voorwerpen die het zicht verminderen/hinderen graag zullen gebruiken om je alsnog een boete te geven ondanks dat de lichtdoorlaat meer dan 50 %. Die gasten kunnen NIET lezen en hebben NOOIT de juiste lichtdoorlaat meetapperatuur bij zicht.


Comfort? Wat is dat? Bloed pissen zul je!

Offline bulldogs cabrio

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 2897
  • Karma: +0/-0
  • Woonplaats: Somwhere over the rainbow
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #6 Gepost op: 29 maart, 2011, 09:17 »
Citaat van: "35i-cruiser"
Als ik dit goed lees mag je dus blinderen mits voldoende licht doorlating? Vertrouw deze site meer dan particuliere website :p


snap niet helemaal wat je bedoelt,de how to is hoe je het zou kunnen doen.
en onderaan de how to staat een koppeling naar de wettelijke regels om trend blinderen ramen incl licht door laat waarde's.
BMW E39 523i full options

Offline 35i-cruiser

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 3978
  • Karma: +9/-0
  • Woonplaats: Wageningen
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #7 Gepost op: 29 maart, 2011, 09:24 »
Op info politie staat toch echt duidelijk dat de site NIET van de politie zelf is en in vrije tijd word onderhouden, info en regels van dat soort sites is wel het laatste wat ik vertrouw. En het leek mij wel zo gepast in deze how to de vraag te stellen ipv een zoveelste topic over blinderen
35i: Geschikt voor alle leeftijden.
-Passat '93 wanneer droog/geen pekel                                     -Golf 1 cabrio '84 voor mooi weer
-Honda Pan European ST-1100 ABS/TCS '93 voor mooi weer      -Volvo V40 T4 '97 motorrevisie project          -Seat Arosa '00 daily

Offline vwpassat

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 2028
  • Karma: +5/-0
  • Woonplaats: Zaandam
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #8 Gepost op: 29 maart, 2011, 11:53 »
postpics

Offline bulldogs cabrio

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 2897
  • Karma: +0/-0
  • Woonplaats: Somwhere over the rainbow
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #9 Gepost op: 29 maart, 2011, 19:05 »
Ah zo bedoelde je het,had ik effe niet begrepen.
die site word onderhouden door onder andere mensen die bij de politie werken.daarom heb ik die doorverwijzing gebruikt.
maar het blinderen is nog altijd een duister verhaal,wat mag nou 100% wel en 100% niet.ik durf het ook je niet te zeggen.
BMW E39 523i full options

Offline 35i-cruiser

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 3978
  • Karma: +9/-0
  • Woonplaats: Wageningen
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #10 Gepost op: 29 maart, 2011, 20:56 »
:cheers:
35i: Geschikt voor alle leeftijden.
-Passat '93 wanneer droog/geen pekel                                     -Golf 1 cabrio '84 voor mooi weer
-Honda Pan European ST-1100 ABS/TCS '93 voor mooi weer      -Volvo V40 T4 '97 motorrevisie project          -Seat Arosa '00 daily

Offline Moses35i

  • Administrator
  • 35i Uberspammer
  • ***********
  • Berichten: 8153
  • Karma: +42/-1
  • Woonplaats: irgendwo
how to - Autoruiten blinderen
« Reactie #11 Gepost op: 17 april, 2011, 19:57 »
Het hele lastige aan dit verhaal is dat de heren politie de door de staat vastgelegde regels op eigen initiatief willekeurig 'handhaafd' en de precieze wetgeving op dat punt staat NIET in het boekje wat ze als naslagwerk bij zich hebben.

Comfort? Wat is dat? Bloed pissen zul je!