Recente berichten

[28 december, 2023, 16:09]

[04 december, 2023, 17:05]

[30 november, 2023, 21:40]

[06 oktober, 2023, 23:25]

[27 juli, 2023, 11:59]

[22 april, 2023, 20:03]

[26 januari, 2023, 17:56]

[10 januari, 2023, 23:07]

[10 januari, 2023, 22:40]

[29 december, 2022, 14:18]

[24 december, 2022, 16:29]

[18 oktober, 2022, 20:16]

[12 augustus, 2022, 23:53]

[04 augustus, 2022, 08:43]

[20 juli, 2022, 21:01]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
28 maart, 2024, 10:52

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Auteur Topic: [How-to-do] Lederen autozetels, reinigings- en onderhoudstips  (gelezen 1688 keer)

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bulldogs cabrio

  • 35i A-holic
  • ******
  • Berichten: 2897
  • Karma: +0/-0
  • Woonplaats: Somwhere over the rainbow
[How-to-do] Lederen autozetels, reinigings- en onderhoudstips
« Gepost op: 17 maart, 2011, 11:21 »
Leren autozetels afstoffen
Lederen autozetels verzamelen veel stof. Op tijd en stond je de autozetels afstoffen is dus een aanrader. Dat doe je met een katoenen doek waarmee je over de zetels gaat. Ook een stofzuiger gebruiken, behoort tot de mogelijkheden. Al heb je dan wel een apart mondstuk nodig dat het leer niet kan beschadigen.

Leren autozetels reinigen
Een bezwete rug, vuile kindervingertjes, afval en etensresten... leren zetels zijn gebaat met een reinigende behandeling. Zorg ongeveer elk seizoen voor een grondige poetsbeurt.

In autozaken vind je speciale reinigings- en onderhoudsproducten voor lederen zetels. Zo zijn er reinigingsdoekjes voor leren autozetels naar analogie van de poets- en verzorgingsdoekjes die de laatste jaren in de winkelrekken opduiken. Deze reinigingsdoekjes zijn gedrenkt in een reinigingslotion én conditioner specifiek voor lederen autozetels, twee-in-een zeg maar. Omdat deze doekjes erg handig zijn – vooral als je kinderen hebt – doe je er goed aan om een bus in de auto te laten liggen. Zo heb je ze meteen bij de hand als er een ongelukje gebeurt.

Reinigingslotions en conditioners voor leren autozetels vind je ook in losse flacons in de winkel. Als je het volledige leren interieur van je auto wil reinigen, kies je best voor een dergelijk product, zo niet heb je tig doekjes nodig. Houd er wel rekening mee dat deze producten je zetels louter schoonmaken. Het leer op zich beschermen ze niet. Reinigingsproducten voor leren autozetels moeten een waterbasis hebben. Alle producten die wax, olie of siliconen bevatten, moet je vermijden aangezien deze de afwerkingslaag van het leer beschadigen.

Heb je geen zin om dure producten aan te schaffen voor je autozetels? Dan kan je ze ook reinigen met een vochtige (geen natte) katoenen doek waarop je wat zadelzeep of zachte zeep aanbrengt. Ga er daarna nog eens over met een zuivere vochtige doek, om het leer in je autointerieur vervolgens droog te vegen met een zuivere en zachte katoenen doek.

Leren autozetels preventief behandelen
Als je je leren autozetels voorzichtig behandelt en goed verzorgt, dan kan je het leven van je autozetels verlengen. Volg daarom de volgende stappen:

    * Weer het zonlicht – Telkens als je niet rijdt of je wagen rechtstreeks in de zon staat, doe je er goed aan om een zonneweringsscherm te plaatsen achter de voorruit van je wagen.
    * Gebruik katoen – Scheur nieuwe of oude katoenen T-shirts in stukken en reinig daar je autozetels mee. Autozaken verkopen immers stukken katoen die je als poetsdoeken kan gebruiken. Een katoenen product gebruiken in plaats van (keuken)papier is immers een must wil je je leren zetels intact houden. Papieren doeken worden immers van hout gemaakt en hoe verfijnd die houtvezels ook zijn, ze zullen voor krassen zorgen in het leer.
    * Gebruik een beschermingsproduct – Schaf jezelf een beschermingsproduct voor lederen autozetels aan. Als je je zetels consequent hiermee behandelt, zal je langer van je lederen autozetels kunnen genieten. Ze voorkomen immers dat vuil en oliën het leer kunnen binnendringen en houden het leer in de beste conditie. Gebruik genoeg van het product en spreid het uit. Met je doek in de ene hand en je beschermingsproduct in de andere breng je de lotion overvloedig aan op de doek om er vervolgens je zetels ruim mee in te smeren. Idealiter blijft er dan een nat laagje achter op het leer. Net zoals bij het behandelen van een leren jas trekt de lotion traag in het leer in.
    * Open de ramen – In de zomer laat je de autoramen best open om de hitte in de wagen te verminderen. Zelfs als de buitentemperatuur niet boven 21°C uitrijst, kan het in de wagen gemakkelijk 38°C worden. Na verloop van tijd verbleken hoge temperaturen leren autozetels. Als je een raampje openlaat, verminder je de hitte in de wagen al ietwat, al is koud weer beter voor de gesteldheid van je autozetels. Bij extreem lage temperaturen heb je minder last van beschadigingen dan bij extreem hoge temperaturen.


bron :netonline.be
BMW E39 523i full options